Chiar dacă zeci de mari companii au plecat din Rusia sau și-au redus substanțial operațiunile, în urma invadării Ucrainei, câteva branduri de renume au rămas ”prizoniere” în țara condusă de Vladimir Putin.

Marks & Spencer, Burger King, dar și grupurile hoteliere Marriott și Accor sunt printre brandurile faimoase care nu pot părăsi Rusia din cauza unor contracte complexe de francizare care interzic expres acest lucru, arată o analiză BBC. Companiile respective au făcut outsourcing către terți și nu dețin efectiv operațiunile din Rusia, care, doar pentru aceste 4 brand-uri, totalizează aproape 1.000 de magazine, restaurante și hoteluri - partea leului revenind celor de la Burger King, cu 800 de restaurante.

Citește și: Lista marilor companii care au plecat din Rusia în urma invadării Ucrainei

În cazul Marks & Spencer, gigantul britanic al retail-ului a oprit livrările de marfă către compania turcească care îi folosește numele în Rusia, în baza unui contract semnat încă din 1999. Același contract nu-i permite însă să îi oprească pe turci să folosească în continuare brandul pe piața rusească. Unul dintre fondatorii companiei, Michael Marks, s-a născut, de altfel, în Imperiul Țarist, emigrând la 23 de ani în Marea Britanie din cauza politicilor antisemite ale Rusiei de atunci.

Statistic: Revenue of Marks & Spencer worldwide from 2010 to 2021 (in million GBP) | Statista
Find more statistics at Statista

Restaurants Brand International, care operează Burger King, a precizat pentru BBC că toate restaurantele sale din Rusia sunt operate în franciză iar contractele nu pot fi schimbate ”în viitorul apropiat”. Compania redirecționează însă toate profiturile obținute prin francizele din Rusia către acțiuni umanitare.

Marriott, Accor și IHG (compania care deține branduri ca Holiday Inn sau Crowne Plaza) au contracte similare în Rusia, hotelurile fiind francize. Reprezentanții Marriott au declarat însă pentru BBC că ”evaluează continuu potențialul acestor hoteluri de a mai rămâne deschise.” În plus, cei trei giganți hotelieri au oprit orice fel de investiții și operațiuni directe în Rusia.

Un avocat specializat în procese legate de francize a precizat pentru BBC că rezilierea unui astfel de contract poate duce la o acțiune lungă și costisitoare în instanțele britanice. Pot exista însă și excepții - de pildă, dacă se poate dovedi că francizatul a avut legături cu Vladimir Putin sau alți oficiali ai Kremlinului supuși sancțiunilor. Pe de altă parte, chiar dacă deținătorul mărcii ar reuși să obțină o sentință favorabilă în Marea Britanie, nu are nicio garanție că ea va fi aplicată și de instanțele rusești.

Sursa foto: Pixabay/ serbuxarev

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri