Aproximativ 130 de persoane au fost salvate deocamdată de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din oraşul ucrainean asediat Mariupol, bombardat miercuri, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina a intrat în cea de-a patra săptămână

Autorităţile locale afirmă că nu este încă posibil de estimat numărul potenţialelor victime în ceea ce ele au spus că a fost un atac aerian asupra teatrului, unde se refugiaseră sute de persoane, potrivit Reuters și dpa, citate de Agerpres.

Cel puţin 1.000 de persoane se refugiaseră în teatrul din Mariupol, care se află sub asediu de peste două săptămâni, în momentul în care a fost bombardat, a indicat primarul Vadim Boicenko, citat de dpa.

"Unii oamenii ies (de sub dărâmături) în viaţă!", a reacţionat parlamentarul ucrainean Serhii Taruta într-o postare pe Facebook, după ce echipele de intervenţie au început să dea la o parte molozul. Se pare că multe persoane refugiate în teatru au reuşit să fugă în adăpostul subteran al teatrului înainte ca bomba să cadă peste clădire, ceea ce le-a salvat viaţa.

"Ieri şi astăzi, în pofida bombardamentelor continue, dărâmăturile sunt degajate pe cât posibil, iar oamenii sunt salvaţi. Informaţiile despre victime sunt încă în curs de clarificare", a precizat Consiliul Municipal într-o declaraţie online despre incidentul de miercuri.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc pentru acest incident, partea ucraineană afirmând că a fost un bombardament deliberat al ruşilor, în timp ce forţele ruse au acuzat de atac regimentul naţionalist ucrainean Azov.

Condiţiile sunt îngrozitoare la Mariupol, oraşul-port la Marea Azov fiind blocat din toate părţile de forţele ruse, care împiedică livrarea de produse alimentare, apă şi medicamentele către populaţia locală.

Maşinile particulare au voie de acum să părăsească oraşul, a spus joi primarul Boicenko, în timp ce aproximativ 6.500 de vehicule au reuşit să plece în pofida tirurilor care nu au încetat.

Potrivit Kievului, peste 6.000 de locuitori - între care 2.000 de copii - au părăsit Mariupolul în ultimele 24 de ore.

La Cernigov, situat mai la nord, autorităţile au raportat joi zeci de persoane decedate în urma atacurilor ruseşti.

"Numai în ultimele 24 de ore, 53 de corpuri neînsufleţite ale cetăţenilor noştri ucişi de agresorul rus au ajuns la morgile din oraş", a indicat şeful administraţiei militare locale, Viaceslav Ceaus, pe Telegram.

El a anunţat că noi negocieri sunt prevăzute pentru stabilirea unui posibil coridor de evacuare a civililor.

La Kiev, cel puţin o persoană a decedat şi trei au fost rănite când în timpul nopţii de miercuri spre joi fragmente ale unei rachete ruseşti interceptate au lovit un bloc cu mai multe etaje în estul oraşului, au anunţat autorităţile locale.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a documentat moartea a cel puţin 780 de civili în Ucraina - între care 58 de copii şi adolescenţi - de când trupele ruse au invadat în urma cu trei săptămâni această ţară.

Înaltul Comisariat a verificat şi informaţiile despre 1.252 de răniţi. Dar numărul real al victimelor este considerat a fi mult mai mare.

Un total de nouă coridoare umanitare urmau să fie stabilite joi pe teritoriul Ucrainei, declarase anterior vicepremierul Irina Vereşciuk, dar tentative de evacuare planificate anterior au eşuat în mod repetat.

Negocierile dintre Kiev şi Moscova au continuat joi în format de videoconferinţă, a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri