Un videoclip deepfake în care preşedintele rus Vladimir Putin declara pacea în Ucraina a reapărut pe Twitter, în timp ce Meta (Facebook) şi YouTube au retras în această săptămână un alt videoclip trucat în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbea despre capitularea Ucrainei în faţa Rusiei, relatează BBC în legătură cu tehnologia deepfake folosită în războiul din Ucraina.

Mesajul video neconvingător în care apare preşedintele Zelenski a fost ridiculizat de numeroşi ucraineni, notează BBC. Volodimir Zelenski apare în spatele unui podium şi le spune ucrainenilor să depună armele. În clipul trucat, capul lui Zelenski pare neobişnuit de mare, iar vocea sa mult mai joasă, scrie Agerpres.

Ca reacţie, preşedintele Zelenski a postat un videoclip pe contul său oficial de Instagram în care numeşte clipul deepfake "o provocare copilărească".

Cu toate acestea, Centrul ucrainean de Comunicare Strategică a avertizat că guvernul rus ar putea folosi astfel de videoclipuri deepfake pentru a-i convinge pe ucraineni să se predea.

Într-un mesaj pe Twitter, şeful politicii de securitate a Meta, Nathaniel Gleicher, a declarat că a "revizuit şi eliminat rapid" clipul deepfake pentru încălcarea politicii sale împotriva practicilor mass-media înşelătoare.

La rândul său, YouTube a anunţat că a eliminat videoclipul pentru încălcarea politicilor de dezinformare.

Tehnologia deepfake este, de asemenea, folosită pentru a crea pornografie, cu o proliferare, în ultimii ani, a site-urilor web care permit utilizatorilor să fabrice imagini nud. Ea poate fi folosită şi în scopuri satirice - anul trecut, Channel 4 a creat un video deepfake cu regina Elisabeta a II-a pentru a transmite un mesaj alternativ de Crăciun.

Utilizarea clipurilor deepfake în politică rămâne relativ rară. Însă un videoclip trucat cu fostul preşedinte american Barack Obama a fost creat pentru a demonstra puterea tehnologiei, notează BBC.

"Video-ul trucat cu Zelenski nu a fost unul foarte bine realizat, aşa că a fost uşor de detectat", a declarat directorul de programe al Witness.org., Sam Gregory. "A fost dezminţit de Ucraina, iar Zelenski l-a respins pe reţelele de socializare, aşa că a fost uşor de eliminat prin intermediul politicii Facebook", a mai spus el.

"Preşedintele Putin a apărut într-un videoclip deepfake în urmă cu câteva săptămâni şi (clipul) a fost privit ca o satiră - însă există o linie fină între satiră şi dezinformare", a avertizat Sam Gregory.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri