NATO va desfăşura patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia, pentru a-şi consolida apărarea pe flancul său estic contra Rusiei, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg

''Liderii NATO vor decide la summitul lor mâine (joi) să consolideze poziţia de apărare cu patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, în România, în Ungaria şi în Slovacia, aducând la opt grupările tactice desfăşurate de la Marea Baltică la Marea Neagră'', a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul Alianţei de la Bruxelles, scrie Agerpres, preluând AFP, Reuters şi dpa.
NATO are deja grupuri de luptă în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. ''Mă aştept ca liderii să convină întărirea poziţiei NATO în toate domeniile, cu creşteri majore în partea estică a Alianţei la sol, în aer şi pe mare'', a adăugat înaltul oficial NATO.

''Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea noastră, aşa că trebuie să ne resetăm poziţia de apărare şi descurajare pe termen mai lung'', a încheiat Jens Stoltenberg.

Pe de altă parte, secretarul general al Alianţei a calificat Belarusul drept ''complice'' la invazia militară rusă din Ucraina încă dinainte ca aceasta să fie lansată, întrucât a permis ca teritoriul său să fie utilizat pentru concentrarea de trupe, şi continuă să permită invazia.

De asemenea, Belarusul a permis ca aerodromurile sale militare să fie folosite de forţele ruse pentru a lansa atacuri asupra oraşelor şi civililor ucraineni.

În aceeaşi conferinţă de presă, Stoltenberg a accentuat că ţările occidentale sunt îngrijorate că Beijingul ar putea oferi sprijin material Rusiei în războiul acesteia contra Ucrainei.

''China a furnizat Rusiei sprijin politic, inclusiv prin răspândirea de minciuni şi dezinformări flagrante, iar aliaţii sunt îngrijoraţi că Beijingul ar putea furniza sprijin material pentru invazia rusă'', a explicat secretarul general al NATO.

În această privinţă, el a precizat că liderii statelor NATO vor ''cere Chinei să îşi respecte responsabilităţile în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU, să se abţină de la susţinerea eforturilor Rusiei pentru război şi să se alăture restului lumii în a cere încheierea paşnică imediată a acestui război''.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri