NATO va trimite o forță permanentă, gata de luptă, în România, a anunțat președintele Iohannis, care participă la reuniunea extraordinară a Alianței.

"Avem o veste foarte bună, (...) deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat", a afirmat şeful statului, citat de Agerpres. "Consolidarea Flancului estic se face poziţionând forţe armate. Este cât se poate de simplu - forţe armate, evident cu dotarea aferentă. Dacă urmărim războiul din Ucraina vedem că este nevoie de armament foarte modern, avem nevoie cu siguranţă de apărarea antirachetă şi altele similare. Lucrurile nu mai sunt aşa de simple, cu un camion şi un tanc nu se mai poate câştiga mare lucru în ziua de astăzi. Este nevoie de armament modern, sofisticat, care, evident, este şi destul de scump"

Președintele a fost întrebat dacă va ridica tema unei prezenţe permanente americane şi NATO pe teritoriul României.

"Întărirea Flancului estic înseamnă evident prezenţă permanentă, de aceea am insistat pe grupul de luptă, care este o prezenţă permanentă, dar, sigur, faţă de această prezenţă permanentă, pe noi ne ajută foarte mult şi prezenţa rotaţională care face ca tot timpul să fie un număr destul de mare de forţe americane în România şi acest lucru ne bucură", a răspuns şeful statului.

"Fiindcă românii sunt îngrijoraţi de această situaţie, trebuie să vă spun foarte clar că niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai mare, din cea mai puternică alianţă de apărare care a existat vreodată. Militarii noştri sunt bine pregătiţi. Deci pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol, românii sunt în siguranţă prin forţele noastre armate şi prin NATO", a declarat Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice, care se desfăşoară la Bruxelles.

Iohannis și Ciucă, la summit-ul NATO

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă participă, joi, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianţei din Bruxelles, a informat Administraţia Prezidenţială.

Reuniunea este convocată în contextul agresiunii militare "ilegale" a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi al creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice.

În cadrul reuniunii, liderii aliaţi vor analiza impactul actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul estic al NATO, inclusiv la Marea Neagră, precum şi asupra întregului spaţiu euroatlantic.

"Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaţilor şi vor discuta măsurile pe care le va lua Alianţa pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât şi lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului estic, precum şi în pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie. Totodată, şefii de stat şi de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum şi statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei şi statelor din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va aborda şi relaţiile cu China, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că răspunsul comunităţii euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie "ferm", "coordonat", "unitar" şi "substanţial".

"Preşedintele României va reitera, în special, în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în special la Marea Neagră", se evidenţiază în comunicat.

Şeful statului va reafirma sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă şi de securitate, precum şi necesitatea ca NATO să continue sprijinul şi asistenţa pentru ţara vecină.

Preşedintele Iohannis va sublinia şi susţinerea României pentru cooperarea cu partenerii şi importanţa acordării de sprijin politic şi practic acestora, având în vedere actuala situaţie de securitate.

La summitul NATO va participa şi preşedintele SUA, Joe Biden. Este al doilea summit extraordinar NATO din acest an, după cel din 25 februarie.

Reuniunea va avea o singură sesiune de discuţii, în urma căreia se intenţionează adoptarea unui declaraţii comune.

Sursa foto: DVIDS / Charles Rosemond

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri