În mai puțin de o lună de război, 4,3 milioane de copii din Ucraina au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.

Mai mult de jumătate din totalul copiilor din Ucraina au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele pentru a evita lipsa de siguranţă şi luptele armate declanşate după invazia rusă din 24 februarie, au anunţat joi reprezentanţii UNICEF, informează AFP.

"O lună de război în Ucraina a cauzat strămutarea a 4,3 milioane de copii, reprezentând mai mult de jumătate din populaţia minoră din ţară, estimată la 7,5 milioane de persoane", a precizat UNICEF într-un comunicat.

Aproximativ 1,8 milioane de copii ucraineni au traversat frontierele ţării lor pentru a se refugia în state vecine şi alţi 2,8 milioane au fost strămutaţi în interiorul Ucrainei.

"Războiul a provocat una dintre cele mai rapide strămutări ale copiilor la scară largă după Al Doilea Război Mondial", a subliniat directorul general al UNICEF, Catherine Russell.

"Este o realitate tristă, care riscă să aibă consecinţe durabile pentru generaţiile viitoare. Siguranţa copiilor, bunăstarea lor şi accesul lor la serviciile esenţiale sunt ameninţate de o violenţă îngrozitoare şi neîntreruptă", a adăugat ea.

Câți copii au fost uciși și răniți în războiul din Ucraina

Cel puţin 81 de copii au fost ucişi în Ucraina şi alţi 108 au fost răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ publicat miercuri de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), care estimează că bilanţurile reale sunt cel mai probabil mult mai mari.

Războiul din Ucraina a avut, de asemenea, consecinţe devastatoare asupra infrastructurilor civile şi asupra accesului la serviciile de bază. Astfel, 1,4 milioane de persoane din această ţară nu mai au acces la apă potabilă.

Peste 450.000 de copii ucraineni cu vârste cuprinse între şase şi 23 de luni au nevoie de un sprijin alimentar suplimentar, precizează UNICEF.

Aceeaşi agenţie din cadrul ONU a observat deja o reducere a acoperirii vaccinale privind vaccinarea de rutină şi cea infantilă, mai ales împotriva rujeolei şi a poliomielitei, temându-se totodată că această situaţie ar putea să ducă foarte repede la apariţia unor epidemii, în special în zone supraaglomerate, unde ucrainenii se refugiază pentru a evita violenţele armate.

"În doar câteva săptămâni, războiul a provocat o situaţie devastatoare pentru copiii din Ucraina", a adăugat Catherine Russell.

Citește și: ​Ucraina, cel mai mare producător mondial de floarea soarelui, ar putea avea o recoltă mai mică cu 42%

"Copiii au nevoie urgentă de pace şi de protecţie. Ei au nevoie de drepturile lor. UNICEF continuă să ceară încetarea imediată a focurilor de armă şi protejarea copiilor. Infrastructurile esenţiale de care depind copii, inclusiv spitalele, şcolile şi clădirile care adăpostesc civili, nu trebuie să fie atacate niciodată", a cerut directoarea UNICEF.

UNICEF şi partenerii săi depun eforturi pentru a transporta ajutoare umanitare în beneficiul copiilor rămaşi în Ucraina şi al celor aflaţi deja în ţările vecine.

În Ucraina, UNICEF a livrat echipamente medicale pentru 49 de spitale din nouă regiuni, inclusiv la Kiev, Harkov, Dnipro şi Liov, şi continuă să distribuie apă potabilă şi articole de igienă în comunităţile aflate sub asediu.

În săptămânile viitoare, organizaţia doreşte să înceapă să transfere şi sume de bani către familiile cele mai vulnerabile şi să amenajeze spaţii adaptate pentru copii în zone cheie din Ucraina.

Dar, "în pofida eforturilor intense desfăşurate pentru a garanta un acces umanitar sigur, rapid şi fără obstacole, dificultăţi importante continuă să existe în zonele cele mai afectate din ţară", au precizat reprezentanţii UNICEF.

Sursa foto: Shutterstock / ​​Vic Hinterlang

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri