Costul vieții crește în Rusia în urma invaziei Ucrainei, potrivit ultimelor date, iar lipsa de produse elementare și cozile interminabile din magazine se resimt tot mai greu în țara condusă de Putin, în urma sancțiunilor occidentale.

Cifrele oficiale arată că prețul unor produse de uz casnic - cum ar fi zahărul - a crescut cu 14% în ultima săptămână. Inflația va continua să crească în Rusia, unde rubla, care este printre țintele principale ale UE a scăzut brusc de la începutul războiului din Ucraina, potrivit BBC News.

Valoarea monedei rusești a scăzut cu aproximativ 22% în acest an, iar acest lucru este cel care a împins în sus costul importului de mărfuri. Datele privind inflația au venit în momentul în care bursa rusă și-a reluat tranzacționarea, joi, după o pauză de o lună, majoritatea acțiunilor urcând într-o sesiune de tranzacționare volatilă.

Este greu să nu compari cozile pentru zahăr din orașul Saratov cu cele din perioada sovietică, care sunt numai o parte a cursei pentru produse de bază de pe teritoriul Rusiei. Acestea au înviat temerile că invazia Kremlinului în Ucraina va duce la o alunecare înapoi la penuria sau cozile nesfârșite de pe vremea sovieticilor, scrie The Guardian.

Citește și: Alexandra Smedoiu, CFA România: Trebuie să vedem dacă va urma lovitura supremă asupra Rusiei

Sacii cu zahăr și hrișcă au început să dispară de pe piețele locale la începutul lunii martie, la doar o săptămână după ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina. Când anumite primării locale au anunțat că vor organiza piețe speciale pentru ca oamenii să cumpere produse de bază săptămâna trecută, sute de oameni s-au grăbit la fața locului.

Pe de altă parte, videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare din Rusia au arătat lupte pentru zahăr pe piețele din alte orașe din Rusia, toate în timp ce oficialii au susținut că deficitul face parte dintr-o criză artificială.

Medicamente precum insulina au început să dispară și ele de pe rafturile farmaciilor. Unele sondaje au indicat că medicii ruși se confruntă cu o penurie de peste 80 de medicamente în farmacii, inclusiv insulină și un medicament antiinflamator folosit pentru tratarea copiilor.

Încă o dată, oficialii ruși au dat vina pe panica ce i-a cuprins pe cumpărători, observând că majoritatea companiilor farmaceutice occidentale au spus că nu vor limita transporturile de medicamente esențiale către Rusia.

Inflația anuală în Rusia, 14,5%

Analiștii au spus că un plan guvernamental de a cumpăra acțiuni rusești în valoare de miliarde de dolari sprijină Bursa de la Moscova, care s-a prăbușit luna trecută după ce Rusia și-a invadat vecina de la Vest. Interdicțiile privind comerțul cu străinii pe bursă și vânzările în lipsă rămân în vigoare în zona de capitaluri din Rusia.

Ministerul Economiei din Rusia a declarat că inflația anuală a crescut cu 14,5% în săptămâna încheiată pe 18 martie - cea mai mare rată de la sfârșitul anului 2015.
Serviciul Federal de Statistică de la Moscova a raportat că costul zahărului a crescut cu până la 37,1% în anumite regiuni ale țării, iar în medie cu 14%. Zahărul, care este folosit în mod obișnuit pentru a conserva alimente sau a face băuturi alcoolice, a fost cel mai mare câștig în această săptămână, a constatat agenția guvernamentală.

Prețul cepei a fost a doua cea mai mare creștere pe parcursul săptămânii, cu 13,7% la nivel național și cu 40,4% în unele zone. Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management, a declarat că prețurile au fost mai mari din cauza rublei mai slabe.

„Cel mai mare vinovat este inflația importată”, a declarat Innes pentru BBC. „Orice importă Rusia este exponențial (mai scump) din cauza rublei mai slabe”, a mai spus acesta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri