După aproape cinci săptămâni de război în Ucraina, sfârșitul conflictului armat încă nu se vede, iar negocierile de pace se poartă încă în zgomotul exploziilor.

Conform estimărilor armatei americane, peste 7000 de soldați ruși ar fi fost uciși în conflict, în vreme ce oficialii NATO vorbesc despre nu mai puțin de 40.000 de soldați ruși care au fost uciși, capturați, sau au dezertat, transmite publicația Insider.

Chiar și așa, însă, războiul nu dă semne de oprire, ceea ce îi face pe liderii din întreaga lume să se întrebe cum s-ar putea încheia conflictul din țara vecină. Iată cele 4 cele mai probabile scenarii în acest sens, conform sursei citate:

1. Cucerirea Ucrainei

Scopul final al lui Vladimir Putin ar putea fi, în cele din urmă, cucerirea întregii Ucraine, conform analizei. Iar asta dintr-un motiv foarte important: cu toate sacrificiile pe care le-a făcut în acest război, mii de soldați morți, armament foarte scump folosit pe câmpul de luptă, este puțin probabil ca Putin să vrea să obțină mai puțin.

Unii experți avertizează însă că singurul mod în care președintele rus ar putea face acest lucru ar fi prin distrugerea totală a unor orașe precum Harkov sau Mariupol, la fel cum a procedat în Groznîi sau Alep. Abia apoi, și-ar putea îndrepta atenția spre capitala Kiev pentru o distrugere similară.

2. Retragerea Rusiei

Deși armata rusă o depășește pe cea ucraineană la toate capitolele, nu a reușit să cucerească niciunul dintre orașele majore ale Ucrainei, iar asta datorită rezistenței acerbe a soldaților ucraineni, ajutați de luptătorii de gherilă.

Din acest motiv, spun analiștii, o variantă de încheiere a conflictului ar fi retragerea armatei ruse, deși tot aceștia arată că această variantă este și cea mai puțin probabilă.

"În Rusia, conducătorilor care pierd războaie li se întâmplă lucruri neplăcute", a declarat un colonel în retragere al pușcașilor marini americani, conform Insider. "Ultimul țar care a pierdut un război a fost executat", a spus acesta, referindu-se la țarul Nicolae al II-lea.

3. Acord de pace

Orice acord viabil de pace între cele două țări beligerante ar fi condiționat, cel mai probabil, de neutralitatea Ucrainei, lucru pe care Volodimir Zelenski a semnalat, deja, că ar fi dispus să-l accepte. Exact din acest motiv, de altfel, consideră analiștii că acesta este cel mai plauzibil scenariu de încheiere a războiului.

Pe de altă parte, avertizează aceștia, problema regiunii separatiste Donbas ar rămâne nerezolvată într-un eventual acord de pace, aceasta urmând să capete un statut incert, între un eventual referendum de alipire la Rusia și nerecunoașterea Ucrainei a unui astfel de demers.

4. Conflict Rusia - NATO

Acest scenariu se bazează pe posibilitatea ca unul sau mai multe dintre transporturile de arme pe care occidentul le trimite în Rusia - fapt acceptat cu bună-știință de Rusia, dar trecut cu vederea până acum - să fie, totuși, atacate în cele din urmă, ceea ce ar declanșa un conflict pe scară largă NATO - Rusia, cu posibile consecințe nucleare.

Acesta este un scenariu posibil și în lumina remarcilor făcute de Joe Biden, conform cărora NATO ar răspunde unui atac chimic rusesc în Ucraina, deși este neclar cum va face acest lucru. Cu toate acestea, nici acest scenariu nu este foarte posibil, conform analiștilor, cel puțin având în vedere reținerea cu care au acționat până acum atât NATO cât și Rusia în a se ataca reciproc direct.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri