După ce Kremlinul a anunțat că sirienii se pot înrola ca voluntari în forțele ruse pentru a lupta în Ucraina, apar și primele informații privind sumele consistente pe care le primesc doritorii.

Un fost soldat al regimului sirian le-a dezvăluit reporterilor BBC, sub protecția anonimatului, că i s-au oferit 7.000 de dolari pentru a lupta pe front în Ucraina sau 3.500 de dolari pentru a servi în spatele frontului. El spune că numărul celor care aplică este foarte mare; de altfel, și oficialii ruși au anunțat că au înrolat în jur de 16.000 de voluntari din Orientul Mijlociu pentru a lupta în Ucraina.

Primele informații, apărute chiar în prima jumătate a lunii martie, când Kremlinul anunțase că înrolează sirieni, indicau sume mult mai mici. Se menționau atunci ”până la 3.000 de dolari, în funcție de experiență”, potrivit unui anunț de recrutare găsit de corespondentul Guardian pentru Orientul Mijlociu.

Rusia s-ar putea confrunta cu o lipsă de soldați pe frontul ucrainean, în condițiile în care, oficial, acolo sunt trimiși doar militari profesioniști, nu și recruți.

Statistic: Comparison of military vehicles of Russia and Ukraine by type in 2022 | Statista
Find more statistics at Statista

În clipa de față, rețelele sociale din Siria sunt inundate cu astfel de anunțuri, iar Rusia ar fi deschis 14 birouri de recrutare, afirmă oficialii ucraineni. ”Voluntarii” ajung apoi în Rusia cu avionul, survolând Armenia. Un reporter BBC a contactat un astfel de recrutor găsit online, iar acesta i-a spus că ”este exact cum am recrutat și pentru Libia. Ai dreptul să te răzgândești după ce aplici. Nimeni nu te va obliga să te duci”.

De ce merg sirienii să lupte în Ucraina

Pe de altă parte, fostul militar sirian care a făcut dezvăluirile spune că ”este foarte probabil că 90% dintre cei care mergem acolo vor muri”. Sumele sunt însă considerabile, în condițiile în care, în clipa de față, salariul minim în Siria este sub 40 de dolari.

Propaganda Moscovei vorbește însă despre o datorie de recunoștință a sirienilor, după ce Rusia a susţinut regimul lui Bashar al-Assad, ajutându-l să câștige războiul civil declanșat în 2011. În plus, Vladimir Putin a transmis, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, că astfel de măsuri sunt justificate, deoarece "sponsorii occidentali ai regimului ucrainean nici măcar nu se feresc" şi acţionează pe faţă pentru a aduna "mercenari din întreaga lume, pentru a-i trimite în Ucraina".

Sursa foto: Ministerul rus al Apărării

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri