Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la Belgia să livreze armament pentru a-i ajuta poporul să lupte cu trupele ruse, în special la Mariupol, afirmând că pacea este mai importantă decât comerţul cu Rusia.

Liderul ucrainean a făcut o aluzie la comerţul cu diamante, în contextul în care oraşul belgian Anvers este unul dintre locurile cele mai cunoscute din Europa pentru astfel de tranzacţii, a scris AFP, preluată de Agerpres.

"Cred că pacea valorează mai mult decât diamantele, decât acordurile cu Rusia, decât navele ruseşti în porturi, mai mult şi decât petrolul şi gazul ruseşti, deci ajutaţi-ne!", a pledat el în faţa Parlamentului belgian.

Volodimir Zelenski a mai spus în intervenţia sa prin videoconferinţă că mii de oameni au fost ucişi la Mariupol de când forţele ruse au început să asedieze acest port strategic.

"Toată lumea ştie că acolo există o catastrofă umanitară", a subliniat el.

Zelenski a insistat asupra soartei dramatice a locuitorilor din Mariupol, care sunt blocaţi fără acces "la nimic din ce este necesar pentru a supravieţui".

"Astăzi (în acest oraş) este infernul pe pământ (...) dar nimeni nu are determinarea pentru a pune capăt catastrofei", a spus preşedintele ucrainean.

Potrivit lui, Mariupol a devenit un simbol, "baza demnităţii europene", şi, "dacă apărătorii din Mariupol pierd, nu va mai exista o Uniune Europeană puternică".

Într-o referire istorică evocatoare pentru belgieni, Volodimir Zelenski a afirmat că Mariupol "este poate mai rău decât bătălia pe care aţi cunoscut-o la Ypres", în Flandra, în 1915.

Este vorba despre o bătălie majoră a Primului Război Mondial (1914-1918) în cursul căreia trupele aliate, în special britanice, au rezistat avansului armatei germane, cu preţul a zeci de mii de morţi.

În ceea ce priveşte diamantele, partidul belgian Ecolo-Groen, asociat coaliţiei la putere conduse de liberalul flamand Alexander De Croo, a cerut stoparea importurilor în Belgia de diamante provenind de la companiile ruse legate de regimul lui Vladimir Putin.

Cifra de afaceri a companiilor ruse care au comercializat diamante la Anvers este estimată la 1,8 miliarde de dolari în 2021, potrivit ecologiştilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri