Viktor Orban a câştigat duminică a patra victorie la rând, mult mai uşor decât era prevăzut, după alegerile legislative umbrite de războiul din Ucraina.

La 58 de ani, Viktor Orban s-a confruntat cu o alianţă inedită şi disparată de şase partide, hotărâte să combată "autoritarismul" şi "corupţia" celor 12 ani ai epocii Orban. Analiştii au prezis o luptă strânsă, dar rezultatele sunt clare: Fidesz condus de Orban și satelitul său, KDNP, au câştigat împreună 53,1% din voturi după numărarea a 98% din buletine, faţă de 35,04% pentru opoziţie, a precizat Biroul electoral naţional.

Cu acest avans, premierul este asigurat că va păstra o majoritate de două treimi în parlament.

Un partid de extrema dreaptă a intrat în parlamentul de la Budapesta

Prezenţa la vot a fost puternică, apropiindu-se de recordurile înregistrate în 2018. "Am obţinut o victorie excepţională - o victorie atât de mare încât probabil se poate vedea de pe Lună şi, în orice caz, cu siguranţă de la Bruxelles", a declarat Orban care întreţine o relaţie conflictuală cu Uniunea Europeană.

Altă surpriză a alegerilor, tânărul partid de extremă dreaptă Mi Hazank a depăşit pragul de 5% necesar pentru a intra în parlament.

În coaliţia de opoziţie, unii, precum vicepreşedintele Jobbik, Marto Gyongyosi, au denunţat "nereguli". Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a trimis pentru acest scrutin o echipă completă de 200 de oameni care a supravegheat alegerile, o decizie extrem de neobişnuită într-o ţară membră a UE. Fiecare tabără a desfăşurat, de asemenea, mii de voluntari.

Acuzat de Bruxelles de multiple atacuri la adresa statului de drept, Viktor Orban şi-a trecut sub control justiţia şi media de peste 12 ani, susţinând în acelaşi timp o viziune ultra-conservatoare a societăţii.

Cum a afectat războiul din Ucraina alegerile din Ungaria

Conflictul din Ucraina vecină, care a izbucnit în mijlocul campaniei electorale, a schimbat complet miza. Orban s-a prezentat ca un "protector" al Ungariei, un garant al păcii şi stabilităţii, refuzând să livreze arme Ucrainei şi să ia în considerare sancţiuni care să-i priveze pe unguri de preţiosul petrol şi de gazele ruseşti. În paralel, pe afişele electorale şi media pro-Orban, rivalul său, Peter Marki-Zay a fost descris ca "periculos", acuzat că vrea să arunce ţara în război din cauza sprijinului său ferm pentru Ucraina.

Orban a declarat că succesul neaşteptat este o revanşă asupra "numeroşilor săi adversari", citându-i pe "birocraţii de la Bruxelles, media internaţionale sau chiar preşedintele ucrainean". Volodimir Zelenski l-a acuzat în direct pe premierul ungar pentru dorinţa lui de a rămâne în afara conflictului.

Suveranistul italian Matteo Salvini şi Marine Le Pen, candidată de extremă-dreaptă cu un puternic impuls în sondaje cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa, i-au transmis imediat "felicitările" lor.

Referendumul anti-LGBT, respins de maghiari

Tot duminică, ungurii au votat într-un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii. Acest referendum nu a trecut, însă, deoarece nu a atins pragul minim de 50% din voturile valide.

Sursa foto: Shutterstock / Alessia Pierdomenico

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri