Aducerea lui Puțin în fața justiției internaționale este un lucru departe de a fi ușor de realizat, chiar dacă Joe Biden a solicitat ca acesta să fie judecat pentru crime de război, după apariția imaginilor Masacrului de la Bucea, cu civili uciși de ruși și aruncați în gropi comune, scrie The Guardian.

Acuzatorii ar putea să argumenteze că Putin și cercul său de apropiați din fruntea Kremlinului au comis crime de război prin ordine directe privind atacuri ilegale sau prin faptul că au știut că astfel de crime au fost comise, însă nu le-au împiedicat.

Acest caz ar putea fi totuși dificil de dovedit în cazul izolat din Bucea, însă dacă acuzațiile s-ar potrivi într-un tipar mai larg, de-a lungul Ucrainei, ar deveni mult mai elocvente. În acest sens, SUA a acuzat Rusia că ar fi comis crime de război chiar dinaintea episodului din Bucea.

Philippe Sands, profesor la University College London, a declarat: „Trebuie să se dovedească că (Putin și camarila sa n.r.) au știut despre ce se întâmplă sau că ar fi putut să știe sau că ar fi trebuit să știe. Există un risc real ca procesul să se încheie”.

Există un risc real ca procesul să se încheie cu sentințe împotriva oamenilor de nivel mediu și ca principalii responsabili pentru această oroare – Putin, Lavrov, ministrul Apărării, oamenii de informații, militarii și finanțatorii care susțin războiul – să scape cu fața curată”, a mai spus Sands.

Experții în drept internațional spun că rușii au încălcat grav Convenția de la Geneva

Curtea Penală Internațională (ICC), primul tribunal permanent de nivel internațional pentru crime de război a definit acțiunile din Ucraina ale forțelor ruse drept „grave încălcări” ale Convențiilor de la Geneva.
Acestea sunt un set de norme decise de comunitatea internațională de-a lungul secolelor XIX și XX și care delimitează comportamentul permis în timpul unui război.

Jonathan Hafetz, cercetător în dreptul penal internațional și în securitate națională la Seton Hall University School of Law (New Jeresy, SUA), a spus că execuțiile intenționate din Bucea constituie „esențialmente crimă de război”, pentru agenția Reuters.

Rusia continuă să-și nege vinovăția în această speță, iar ministrul Apărării a insistat, zilele acestea, pe ideea că „niciun civil nu a avut de-a face cu vreo acțiune violentă din partea soldaților ruși”.

Cum s-ar putea construi un caz juridic în privința crimelor de război.

Sunt patru surse principale de dovezi pentru ca un astfel de caz să poată fi constituit, spun specialiștii citați de The Guardian.

  • informațiile colectate de SUA și de aliații săi prin serviciile de intelligence;
  • propriile eforturi ale Ucrainei de a preleva dovezi de pe teren și documentare legală a uciderilor; material de la organizații internaționale, incluzând ONU și ONG-urile;
  • descoperirile instituțiilor media globale independente cu fotografii, interviuri și documentație

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri