Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este şi mai apreciat de concetăţenii săi după invadarea Ucrainei: un sondaj de opinie publicat de institutul de stat VTsIOM consemnează o rată de încredere de 81,6%, în creştere de la 67,2% înainte de ordinul de atac.

Războiul din Ucraina a determinat 10 milioane de ucraineni să părăsească ţara sau să fugă în alte regiuni. Mii de oameni au fost ucişi sau răniţi, oraşe întregi au fost transformate în ruine, iar sancţiunile occidentale împotriva Rusiei vor afecta nivelul de trai a milioane de ruşi, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Cu toate acestea, 78,9% din cei care au răspuns la ultimul sondaj al VTsIOM aprobă acţiunile conducătorului de la Kremlin, faţă de 64,3% înainte de începutul invaziei numite oficial de Moscova "operaţiune militară specială". Procentajul celor care îl dezaprobă pe Putin a scăzut de la 24,4% la 12,9%.

Ucraina şi liderii occidentali au condamnat atacul rusesc, considerând că este o agresiune neprovocată. Rusia susţine însă că a fost obligată să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina pentru a-i proteja pe rusofoni şi pentru a se opune ameninţării NATO.

În 30 martie, centrul independent Levada publicase cifre apropiate de cele ale VTsIOM, indicând un grad de aprobare pentru acţiunile lui Putin de 83%, faţă de 71% în februarie. Aceeaşi sursă consemna o creştere similară a popularităţii preşedintelui în 2014, după anexarea Crimeei şi după ce separatiştii pro-ruşi au preluat controlul în estul regiunii ucrainene Donbas, cu sprijinul Moscovei.

Reuters menţionează că mulţi ruşi nu au acces la informaţii independente despre ţara lor, deoarece aproape toată presa care nu se alinia la politica oficială a guvernului a fost închisă în ultimii ani. După 24 februarie, când a invadat Ucraina, Rusia a incriminat penal publicarea de ştiri neconforme cu comunicatele oficiale despre forţele armate.

VTsIOM afirmă că sondează zilnic 1600 de persoane, în întreaga Rusie, iar sondajele sale săptămânale reprezintă media ultimelor şapte zile. Sondajul ale cărui rezultate au fost publicate vineri se bazează pe răspunsuri obţinute în intervalul 28 martie - 4 aprilie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri