Nicio casă din satul ucrainean Andriivka, aflat în raionul Makariv din regiunea Kiev, nu a rămas întreagă în urma invaziei, la începutul lunii martie, a trupelor ruseşti.

Sutele de case din localitate au fost distruse parţial sau în totalitate de tancurile armatei Federaţiei Ruse, în timp ce localnicii au fost nevoiţi să se adăpostească, timp de aproape o lună, în beciuri, potrivit relatărilor lui Cristian Lupaşcu, trimisul special al Agerpres în teren.

Vasile Malyuha Vladimiroviki povesteşte cum militarii ruşi, împreună cu combatanţi din Cecenia sau Osetia de Nord, au intrat în sat şi au tras încontinuu asupra locuinţelor. În plus, avioanele ruseşti au survolat localitatea, bombardând-o în repetate rânduri.

"De pe 3 martie până pe 31 practic au tras întruna în noi. Şi dimineaţa, pe la 5,00, şi mai spre seară, şi noaptea. Permanent trăgeau. Aici lângă noi a căzut Voronka (n.r. - o bombă Voronka) şi în dreapta a explodat şi maşina cu muniţie Ural. Nu ştiu cum nu am ars cu totul. A fost un dezastru că nu ne putem închipui. (...) Mi-au luat maşina din garaj, au stricat-o şi au abandonat-o. Şi-au pus semnele lor pe maşină. Trebuie să fac reparaţii în urma lor. (...) Satul nostru a fost distrus cu totul. Am stat în beci mereu", a declarat, pentru Agerpres, Vasile Malyuha Vladimiroviki.

Bărbatul susţine că soldaţii care le-au ocupat localitatea au furat tot ce au prins.

"Şi-au bătut joc de noi. Au furat totul. Şi de la noi din casă. Noi eram în beci şi ei deasupra furau totul. Au furat plasma, calculatorul meu, calculatorul băiatului, două biciclete, telefoane, o drujbă. Le vând în bazar în Belarus", a adăugat Vasile Malyuha Vladimiroviki.

În timp ce localnicii se ascundeau în beciuri, militarii ruşi au transformat mai multe case în depozite de armament. De altfel, după retragerea acestora, o cantitate impresionantă de muniţie a rămas în curţile sau la porţile oamenilor.

La rândul său, Liuba Homenko vorbeşte despre ostilitatea militarilor ruşi, dar şi de lăcomia acestora.

"Au început să intre în casele oamenilor, să bată la uşi, să vadă cine suntem. Întâi au intrat în fiecare casă, au controlat tot, au izbit uşile de perete, iar, unde erau telefoane, erau smulse şi trântite de pământ sau luate cu totul. Toată lumea a fost obligată să stea în beciuri şi să nu iasă afară. Noi am stat în beciuri, iar ei în sat până au venit ai noştri şi i-au alungat. Au jefuit fiecare casă în parte. Aşa ceva nu am mai văzut. Au luat şi maşinile de spălat, au luat şi lingurile, şi furculiţele, şi prosoapele. Au luat totul, le-au încărcat pe tancuri, în maşini", a povestit Liuba Homenko. Localnica ne dezvăluie că timp de o lună parcă a stat în mormânt.

Femeia recunoaşte că şansa localnicilor a fost aceea că au avut mâncare suficientă în beciuri şi că au avut cu ce să se hrănească pe perioada în care au fost nevoiţi să stea ascunşi.

Andriivka se află la aproximativ 15 kilometri de Borodianka, o altă localitate care a fost ocupată de trupele ruseşti şi în care pierderile materiale şi umane sunt semnificative, mai consemnează sursa citată.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri