Una dintre întrebările importante care au apărut după declanșarea invaziei rusești în Ucraina se referă la non-intervenția Transnistriei și a Republicii Belarus. De ce - și până când - se vor ține deoparte acești clienți ai Kremlinului, ne spune Cosmin Popa, istoric și specialist în spațiul rusesc.

Problema implicării Transnistriei este cu atât mai relevantă cu cât ea ar aduce linia frontului aproape de granițele României. Ministerul Apărării de la Londra a comunicat recent că forțele rusești încearcă să recruteze din republica autoproclamată, în vreme ce Statul Major de la Kiev a menționat o tentativă rusească de provocare în această regiune, ”pentru a putea acuza Ucraina de agresiune împotriva statului vecin”.

Pe de altă parte, deși scenariile prezentate la începutul războiului din Ucraina dădeau ca sigur un atac din direcția Transnistriei, acesta nu s-a materializat. Același lucru s-a întâmplat și în cazul Belarus. Nu este o coincidență: Belarus și Transnistria ”vin la pachet”, explică istoricul Cosmin Popa, într-un interviu wall-street.ro.

De ce sunt Transnistria și Belarus ”la pachet”

”Există evoluții structurale care pledează pentru non-participarea Transnistriei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Mare parte din afacerile holdingului Sheriff, care deține în proprietate Transnistria – inclusiv pe președintele Krasnoselski – sunt în Europa. Acolo există pe fond o orientare pro-europeană a populației tinere și a business-ului, care pledează pentru non-intervenția transnistrenilor în acest conflict. Însă pârghiile politice esențiale sunt deținute în exclusivitate de Moscova în ceea ce privește Transnistria iar decizia intervenției sau non-intervenției transnistrenilor în războiul împotriva Ucrainei va fi luată de către Putin. Suspectez că va fi la pachet cu intervenția sau non-intervenția Belarusului”, spune Cosmin Popa.

Citește și: Locuitorii Transnistriei proruse, satui sa traiasca intr-o "tara care nu exista"

Cum s-a ajuns aici și de ce nu au intervenit nici Minskul, nici Tiraspolul? Aparent, decizia a fost luată încă la începutul conflictului. Aleksandr Lukașenko a organizat o întâlnire cu responsabilii militari și politici în care a anunțat încă de dimineață că nu va interveni terestru în Ucraina. La o oră de la începerea acestei întâlniri, și Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol (foto jos) a dat pe Telegram un mesaj în care anunța că armata transnistreană se află în cazărmi și nu intenționează să plece nicăieri.

Sursa: president.gospmr.org

”Transnistria nu a plănuit niciodată și nu plănuiește nici acum vreo acțiune agresivă la adresa vecinilor săi”, a repetat președintele autoproclamatei republici în mesajul său de pe 1 martie. Iar la sfârșitul lunii martie și începutul lui aprilie, Krasnoselski s-a întâlnit cu reprezentanți ai Statelor Unite, Marii Britanii și ai Uniunii Europene.

De ce a redevenit Lukașenko un actor autonom

Ce se întâmplă însă în Belarus? ”O parte a deciziei se află acum la Minsk, în mâinile lui Lukașenko. El este cel care își va asuma sau nu riscurile sau non-intervenției, fiindcă ambele sunt aducătoare de mari riscuri politice la adresa sa. Judecând după precedentele politice ale acestui personaj extrem de abil, mă aștept ca el să facă față acestor provocări”, explică Cosmin Popa, istoric, cercetător la Institutul de Istorie al Academiei Române și specialist în spațul rusesc și sovietic.

Lukașenko a redevenit un actor autonom pe fondul dificultăților politice și militare pe care le înregistrează Rusia în Ucraina. Motivul e acela că, dacă Putin ia decizia de a-l da jos de la putere sau de a îl constrânge pe Lukașenko să se implice în război, aceasta ar implica un angajament politic și militar suplimentar, pe care în momentul de față Rusia nu și-l permite.

”Acest lucru i-a creat lui Lukașenko o marjă de manevră, practic l-a repus pe piața politică, pentru că protestele de anul trecut l-au adus în postura de președinte decorativ. Înainte era client al Rusiei, dar autonomia sa politică a devenit, după proteste, comparabilă cu cea a unui guvernator de provincie din Rusia. Acum, însă, Lukașenko este back în business”, conchide Cosmin Popa.

Ce spune oficial Lukașenko despre războiul din Ucraina

Liderul de la Minsk se va întâlni cu Vladimir Putin pe 12 aprilie pentru a încerca să implice Belarus în negocierile de pace cu Ucraina. El a folosit deja termenul de ”războiul de peste gard” pentru ceea ce Kremlinul descrie drept ”operațiune militară specială” și a afirmat că ”a fost băgat în același coș cu Rusia”, potrivit agenției oficiale de știri, Belta.

Statistic: Opinion of Belarusians on the presence of Russian troops on the territory of Belarus in March 2022, by statement | Statista
Find more statistics at Statista

Mai mult, deși, pe 8 aprilie, a dat asigurări că va fi ”alături de Rusia în orice situație”, în aceeași declarație Lukașenko a menționat că poporul belarus nu are în genele sale războiul - o referire la pierderile uriașe suferite de țara sa în al Doilea Război Mondial, estimate la un sfert din populație. “Războaiele, conflictele, confruntările sunt inacceptabile pentru poporul belarus”, a insistat președintele de la Minsk.

Sursa foto: exsilentroot / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri