Somajul a atins un nou nivel record minim in martie, potrivit Eurostat, iar analistii estimeaza ca va creste consumul privat, fapt care va genera presiuni pentru mariri salariale, ceea ce accentueaza posibilitatea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa urce dobanda cheie.
Biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a anuntat miercuri ca rata somajului din zona euro a scazut in martie la cel mai mic nivel inregistrat din 1993, de 7,2%, fata de 7,3% in februarie.

Scaderea a fost generata de evolutia celor mai mari puteri economice din zona euro, Germania si Franta, dar si de a celor din Irlanda, Belgia, Olanda si Slovenia. Eurostat a anuntat ca in martie, in zona euro, a fost inregistrat un numar de 10,8 milioane de someri, in scadere fata de 12,1 milioane, in martie 2006.

"Imbunatatirea pietei muncii indica o crestere viitoare a consumului privat, ceea ce va compensa probabil impactul intaririi euro asupra cresterii generale", a spus un economist de la Bank of America, Holger Schmieding, citat de Reuters.

"Inasprirea pietei muncii inseamna si o crestere a salariilor, mai ales in Germania, unde schimbarea este cea mai dramatica", a adaugat Schmieding.

Rata somajului a scazut in martie la 7% in Germania, fata de 7,1% in februarie, potrivit statisticilor Eurostat, preluate de Reuters.

Analistii de la Banca Centrala Europeana sunt ingrijorati ca scaderea ratei somajului, ca urmare a cresterii economice relativ rapide, ar putea genera o crestere a salariilor la actuala runda de negocieri din Germania, unde salariile sunt deja mai mari decat castigurile din productivitate.

O eventuala crestere a salariilor ar alimenta inflatia, pe care Banca Centrala Europeana vrea sa o mentina imediat sub 2%.

Analistii de pe piata estimeaza ca BCE va urca dobanda cheie cu 0,25%, pana la 4%, in iunie si posibil inca o data pana la sfarsitul anului, ca sa tempereze presiunile inflationiste pe termen mediu, care sunt alimentate si de cea mai rapida crestere a masei monetare din ultimii 24 de ani.

"Este posibil ca analistii de la BCE sa considere ca scaderea somajului in martie in zona euro subliniaza pericolul cresterii salariilor in urmatoarele luni", a spus economistul sef pentru Europa de la Global Insight, Howard Archer, citat de Reuters.

"Prin urmare, este foarte probabil ca BCE sa majoreze dobanda cheie cu 0,25%, pana la 4% in iunie", a adaugat Archer.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri