Rusia se confruntă cu o plecare accentuată a programatorilor și celorlalți ingineri din industria tech după ce Kremlinul a decis invadarea Ucrainei. Moscova impune un control tot mai accentuat asupra companiilor digitale care se ocupă cu conținutul livrat rușilor, iar gigantului tehnologic Yandex este un exemplu foarte relevant.

Foști ingineri din domeniul digital din Rusia au povestit că și-au părăsit țara în grabă, deseori lăsându-și soțiile în urmă, scrie Business Insider. Cadrul este mai larg, întrucât sute de mii de ruși care se opun invaziei resimt o puternică nevoie de a pleca din țara lor, mai scrie publicația britanică.

Serghei, un inginer rus care s-a stabilit în Istanbul, estimează că între 2.000 și 3.000 de ingineri (din totalul de 10.000) ai companiei rusești Yandex își doresc să plece.

În urma plecărilor masive de până acum, Yandex a oferit fiecărui angajat un bonus echivalent cu plata pentru o lună, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

Comunitatea industriei digitale din Moscova este în criză

Dmitri, antreprenor și fost angajat al Yandex

Turcia a devenit o destinație populară pentru 50-70.000 de ruși care și-au părăsit țara, alături de Emiratele Arabe Unite, Armenia și Georgia. Totodată, piața chiriilor a fost aruncată în aer, pe măsură ce muncitori bine plătiți din industria tech părăsesc Moscova și Sankt Petersburgul în număr mare.

După ce șocul inițial al invaziei s-a mai risipit, programatorii din Rusia cu skill-uri și experiență la mare căutare caută să se orienteze pentru ce vor face în continuare.

Angajații Yandex se află în fața deciziei de a rămâne să lucreze pentru un angajator care este tot mai apăsat de voința lui Putin sau de a ajunge într-o altă țară, unde o companie străină de tehnologie digitală i-ar putea ajuta să-și obțină o viză de ședere. Acest tipar a fost întotdeauna o cale populară pentru talentele de top din industria tech a Rusiei.

Russian brain drain: Inginerii ruși din zona tech plecau spre mari companii globale și înainte

„A existat întotdeauna o traiectorie directă pentru rușii din tech: Inițial lucrează la o companie mică din Rusia, apoi trec la una mai mare, tot din Rusia, precum Yandex sau VK, iar apoi se duc la Facebook sau Google”, potrivit lui Dmitri.

„Aceste traiectorii au fost suficiente pentru ca sectorul digital rusesc să supraviețuiască în Rusia. Acum, însă, nimeni nu mai știe ce va fi”, a mai spus Dmitri.

La un moment dat, compania Yandex a fost un simbol pentru potențialul Rusiei în contextul unei economii globale centrată pe internet. Yandex s-a listat pe bursa Nasdaq în 2011, în cea mai mare ofertă publică inițială din sectorul tech de la listarea companiei Google.

Compania a produs venituri de 4,7 miliarde în 2021 și controlează 55% din piața de motoare de căutare din Rusia.

După invadarea Ucrainei, trei membri din board-ul companiei Yandex au demisionat, incluzându-l pe CEO-ul adjunct Tigran Khudaverdyan. Acțiunile companiei au fost suspendate de la tranzacționare, iar subsidiarele Yandex din Estonia și Letonia au fost interzise.

Acești membri au vorbit despre controlul tot mai accentuat al Kremlinului asupra companiei, care este o sursă-cheie de informare web pentru populația Rusiei. Fostul director de știri al Yandex a acuzat compania de cenzură și și-a încurajat public foștii colegi să demisioneze.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri