Şefii Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional (FMI), Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM) şi Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) au lansat un apel comun la 'acţiune urgentă în materie de securitate alimentară', scrie Agerpres.

'Chemăm comunitatea internaţională să sprijine de urgenţă ţările vulnerabile prin acţiuni coordonate precum furnizarea urgentă de alimente, un sprijin financiar, o producţie agricolă mărită şi un comerţ deschis', au declarat cei patru responsabili într-un comunicat comun.

'Este esenţială furnizarea rapidă a unui sprijin coordonat ţărilor în situaţie de insecuritate alimentară', au declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, directoarea generală a FMI, Kristalina Gheorghieva, directorul executiv al PAM, David Beasley, şi directoarea generală a OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.

Aceştia arată că 'efectele războiului din Ucraina se adaugă pandemiei de COVID-19, în timp ce schimbările climatice şi accelerarea (...) conflictelor cauzează pagube persistente populaţiilor din toată lumea'.

Citește și: Ucraina, cel mai mare producător mondial de floarea soarelui, ar putea avea o recoltă mai mică cu 42%

Astfel, 'creşterea puternică a preţurilor la produsele de bază şi penuriile în aprovizionare măresc presiunea asupra gospodăriilor din întreaga lume şi aruncă alte milioane de persoane în sărăcie'.

Responsabilii instituţiilor menţionate mai îndeamnă comunitatea internaţională 'să ajute să se răspundă nevoilor urgente de finanţare, mai ales prin intermediul subvenţiilor', menţionând 'finanţarea aprovizionărilor alimentare imediate, plase de siguranţă pentru a răspunde nevoilor persoanelor sărace şi micilor agricultori confruntaţi cu preţuri mai mari pentru aprovizionare'.

O altă măsură necesară este menţinerea unui comerţ internaţional 'deschis' şi absenţa recurgerii la 'măsuri restrictive precum interdicţiile de exporturi de mărfuri alimentare sau de îngrăşăminte, care amplifică şi mai mult suferinţele celor mai vulnerabili'.

'Este deosebit de important să nu fie impuse sancţiuni la exporturile privind achiziţiile alimentare umanitare de către PAM', adaugă comunicatul şefilor celor patru instituţii internaţionale.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri