Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că speră că va obţine pentru ţara sa "în următoarele săptămâni" statutul de candidat la aderare la Uniunea Europeană, informează AFP, citat de Agerpres.

În timpul unei întrevederi la Kiev, Zelenski i-a transmis ambasadorului UE în Ucraina, Matti Maasikas, două dosare ce constituie cererea de aderare a Ucrainei la UE. ”Poporul nostru este, în forul său interior, deja de multă vreme mental în Europa. Cu toate acestea, fiecare ţară trebuie să urmeze această procedură", a spus el.

În mod obişnuit, obţinerea statutului de candidat la aderare la UE "durează ani", însă Bruxellesul "ne-a oferit cu adevărat oportunitatea de a angaja această procedură în câteva săptămâni sau luni", a afirmat Zelenski.

Citește și: Profesor Harvard, despre Zelenski: Am studiat leadership toată viața, dar nu am mai văzut așa ceva

"Suntem cu adevărat convinşi că această procedură va fi activată în următoarele săptămâni", a dat asigurări preşedintele ucrainean, estimând că aceasta ar constitui "un semnal important" pentru prietenia între Kiev şi Bruxelles. "Suntem convinşi că vom fi susţinuţi în această muncă", a adăugat el.

Potrivit lui Zelenski, "ucrainenii sunt uniţi în spatele acestui obiectiv: să se simtă egalii altor europeni, să facă parte din UE".

Statistic: If a referendum on Ukraine's accession to the European Union (EU) was held today, how would you vote? | Statista
Find more statistics at Statista

Care va fi procesul de aderare la UE a Ucrainei

Integrarea în UE este un proces de durată pentru apropierea legislaţiei ţării-candidate de cea a UE. Procesul necesită negocieri complexe asupra unui număr mare de subiecte şi respectarea unor criterii dificile pentru o ţară aflată în război, printre care stabilitatea politică şi o economie de piaţă viabilă.

El necesită de asemenea acordul unanim al celor 27 de ţări membre, însă acestea sunt divizate asupra problemei unei viitoare aderări a acestei foste republici sovietice, invadată de Rusia din 24 februarie.

Opt ţări - Republica Cehă, Letonia, Lituania, Estonia, Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia - au îndemnat, într-o scrisoare deschisă, la începerea discuţiilor asupra aderării Ucrainei la UE. Însă o treime dintre statele membre, printre care Belgia, Ţările de Jos, Italia sau Spania, sunt mai "rezervate", potrivit unei surse diplomatice contactate de agenţia de presă franceză.

Sursa foto: www.president.gov.ua

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri