Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat, scrie Agerpres care citează AFP.

"Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive", a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram.

"Vom lupta, oricât de mulţi soldaţi ruşi sunt aduşi aici. Ne vom apăra", a spus el.

Mai devreme, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Gaidai anunţase şi el declanşarea ofensivei trupelor ruse împotriva estului Ucrainei.

"Este iadul. A început ofensiva, cea despre care vorbim de săptămâni întregi", a declarat el pe Facebook. "Sunt lupte în Rubijne şi Popasna, lupte neîntrerupte în alte oraşe paşnice", a adăugat el.

Cel puţin opt civili au fost ucişi luni de tiruri şi lovituri ruseşti, potrivit autorităţilor regionale.

Patru dintre ei au fost ucişi în regiunea vecină Doneţk, potrivit guvernatorului ucrainean al acestei regiuni, Pavlo Kirilenko. "Doi la Torske, unul la Şandrigalove şi unul la Razdolne. Alte cinci persoane au fost rănite", a afirmat el pe Telegram.

Şi alte patru persoane au murit la Kreminna, un orăşel din regiunea Lugansk care a căzut luni în mâinile ruşilor, a spus Serhii Gaidai pe Telegram.

"Kreminna se află, din păcate, sub controlul orcilor", poreclă dată trupelor ruse, a declarat el.

Oleksii Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a spus, însă, că "ocupanţii ruşi nu au cucerit încă Kreminna'.

"Acolo au loc lupte intense de stradă", a declarat el, citat de postul de televiziune Ukraina 24.

De la anunţul la sfârşitul lui martie a retragerii trupelor sale din regiunea Kievului, Rusia şi-a concentrat forţele armate în estul Ucrainei, ţinta unor bombardamente frecvente de la începutul invaziei ruse de la 24 februarie.

O ofensivă masivă a Moscoveia era anunţată de armata ucraineană de câteva săptămâni împotriva Donbasului, în mare parte sub controlul separatiştilor pro-ruşi din autoproclamatele republici Lugansk şi Doneţk.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, afirmă că desfăşoară o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i salva pe ruşii din Donbas de la un "genocid" orchestrat de "neonaziştii" ucraineni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri