Manuela Scheswig, șefa guvernului din landul german Mecklenburg-Pomerania de Vest, este acuzată că a colaborat strâns cu Gazprom, gigantul energetic controlat de Kremlin, pentru a promova proiectul magistralei de gaz ruso-germane Nord Stream 2.

Colaborarea dintre politiciana din Partidul Social Democrat (SPD) și compania rusească susținută de Kremlin a fost descoperită după ce o serie de informații au devenit publice în baza unei legi privind transparența informației, scrie The Times. Sute de mailuri și documente demonstrează că Schwesig a înființat o fundație de protecție a mediului al cărei scop real era acela de a face lobby pentru Nord Stream 2 și de a ocoli sancțiunile impuse de Statele Unite entităților responsabile de acest gazoduct.

Cum a promovat Manuela Schwesig interesele Rusiei

Potrivit Die Welt, biroul lui Schwesig a fost transformat practic într-o ”sucursală a Gazprom”. Politiciana a ținut chiar un discurs în parlamentul landului, în care a respins toate criticile la adresa proiectului Nord Stream, spunând că de fapt acestea sunt tentative de a face Germania să treacă la gazul american obținut prin fracturare hidraulică.

Citește și: Gazprom, anchetată de Comisia Europeană pentru ridicarea prețurilor prin abuz de poziție dominantă

Fundația pentru Protecția Mediului și a Climei (Klima-und Umweltschutz MV), înființată de Scheswig, urma să angajeze oameni din compania Nord Stream 2 AG, constructorul și operatorul gazoductului. Aceasta este deținută de Gazprom și îl are ca CEO pe Matthias Warnig, fost agent al Stasi (serviciul secret din Germania comunistă) și prieten din tinerețe al lui Vladimir Putin. La rândul său, firma ar fi virat milioane de euro către ONG pentru a promova gazoductul.

La inițiativa lui Schwesig, parlamentul din Mecklenburg - Pomerania de Vest a votat o lege prin care lucrările la magistrala de gaz să poată practic continua prin Fundație, eludând astfel sancțiunile americane. Astfel, Nord Stream 2 a ajuns să fie practic finalizat în septembrie 2021, dar a fost blocat de declanșarea invaziei rusești în Ucraina.

Principalul partid de opoziție, CDU, dar și verzii și liberalii din FDP, care fac parte din actuala coaliție de guvernare de la Berlin, cer acum o anchetă. Schwesig este descrisă drept ”marioneta lui Putin”. În același timp, partidul ei, SPD, și șeful său, actualul cancelar Olaf Scholz, au susținut constant finalizarea Nord Stream 2, în ciuda presiunilor externe.

Problemele din jurul Nord Stream 2

Acest gazoduct, considerat extrem de important de Berlin pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale rusești, a fost permanent o sursă de conflicte. Atât SUA și Franța, cât și țările din estul și centrul Europei l-au văzut ca pe un mijloc de a face Germania dependentă de Kremlin, iar americanii au recurs chiar la sancțiuni. De altfel, proiectul a fost inițiat atunci când cancelar era Gerhard Schroeder, un apropiat al lui Vladimir Putin, cu interese în cadrul Gazprom și apoi și al Nord Stream.

Abia în februarie 2022 Germania a oprit construcția gazoductului, anunțând că proiectul va fi ”reexaminat” în urma crizei ucrainene. Însă, de-a lungul timpului, SPD a susținut Nord Stream 2, nu atât din loialitate faţă de Schroeder, ci mai ales pentru că Schwesig îl prezenta ca fiind vital pentru interesele landului Mecklenburg-Pomerania de Vest, unde urma să se afle terminalul german al magistralei de gaz.

Nici Angela Merkel nu a stopat însă proiectul, interesele ei fiind legate de acest land, pe care l-a reprezentat vreme de 20 de ani în Bundestag. De altfel, Manuela Schwesig a fost și ministru al familiei într-unul dintre guvernele prezidate de Merkel.

Sursa foto: ​Shutterstock / photocosmos 1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri