Oferta înaintată de Elon Musk pentru preluarea Twitter a încins atmosfera atât în interiorul companiei, dar și în rândul acționarilor săi importanți, care încearcă să se protejeze de o preluare ostilă a controlului rețelei de socializare.

Elon Musk a depus oficial oferta care depășește pragul de 40 de miliarde de dolari, iar în spatele lui s-au aliniat mai mulți investitori și instituții financiare care-l vor susține să plătească uriașa sumă, pentru a prelua în totalitate controlul Twitter.

De cealaltă parte se află câțiva acționari, printre care și prințul Arabiei, care deține printr-o compania pe care o controlează acțiuni la Twitter și care a refuzat categoric oferta lui Musk, și conducerea companiei, care, conform protocoalelor interne, trebuie să protejeze ceilalți acționari împotriva unei preluări ostile.

Luni, consiliul de administrație al companiei și-a detaliat planul de apărare „posion pill” (pilula otrăvitoare – n.r) pentru a contracara oferta de preluare a CEO-ului Tesla, Elon Musk, relatează BusinessInsider.

Planul va fi activat atunci când un investitor își majorează participația în Twitter la 15% fără aprobarea consiliului de administrație. Musk deține în prezent aproximativ 9% și este cel mai mare acționar individual al companiei. Dintre acționarii instituționali, firma de investiții Vanguard deține cel mai mare pachet general de acțiuni la Twitter, de 10,29%.

Când este activat, planul va permite tuturor celorlalți acționari să își exercite drepturile de a cumpăra o parte din acțiunile Twitter la reducere, la un preț fix de 210 dolari per acțiune. Efectul ar fi acela de a dilua participația lui Musk.

Acest plan, care urmează să expire într-un an, ar trebui să acționeze ca o „penalizare semnificativă” pentru orice potențial investitor care dorește să-și mărească pachetul și ar trebui să „protejeze acționarii de tactici de preluare coercitive sau inechitabile”, a spus consiliul în dosar.

Deși Twitter nu a respins oficial oferta lui Musk, este deschis să discute cu alte părți sau să negocieze oferte de cumpărare concurente dacă acestea sunt considerate ca fiind „în interesul Twitter și al acționarilor săi”.

Musk, critică șefii Twitter: Nu vor primi salariu, dacă preluare reușește

De cealaltă parte, Elon Musk s-a arătat nemulțumit de reacția celor din conducerea care și-au anunțat de săptămâna trecută intenția de a activa planul „pilulei otrăvitoare”.

Cel mai bogat om al planetei a început să critice membri consiliului de conducere spunând că aceștia sunt preocupați de „interesele lor economice”, „pur și simplu nu sunt aliniate cu acționarii”. El a spus că membrii consiliului de administrație, care primesc o sumă colectivă de 3 milioane de dolari în numerar și acțiuni, nu vor primi un salariu dacă reușește în oferta sa de preluare.

Între timp, cei din consiliul de administrație se tem că Elon Musk nu ar dispune de lichiditățile necesare pentru a achita oferta, dacă aceasta va fi aprobată, dar acesta a spus că are suficiente active pentru a finanța achiziția.

Banca de investiții Morgan Stanley l-ar putea finanța pe Musk dacă va avea nevoie, în timp ce unii investitori anonimi l-au abordat pe Musk pentru a participa la oferta sa.

Alți investitori de capital privat, cum ar fi Apollo Global Management și Thoma Bravo, și-au exprimat, de asemenea, interesul de a participa la oferta pentru Twitter. Cei de la Apollo analizează dacă ar trebui să susțină oferta lui Musk pentru Twitter sau să sprijine alți potențiali ofertanți cu datorii sau capitaluri proprii.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri