Norvegia a donat o sută de rachete antiaeriene de concepţie franceză Ucrainei în războiul contra Rusiei, a anunţat guvernul de la Oslo, transmite AFP, citată de Agerpres.

Donaţia, care a fost deja realizată, a inclus lansatoare Mistral cu o sută de rachete care echipau anterior nave ale marinei norvegiene, a comunicat Ministerul Apărării.

Construit de la sfârşitul anilor 1980 de grupul francez Matra, fuzionat ulterior în cadrul gigantului european MBDA, Mistral este un sistem de rachete sol-aer cu rază foarte scurtă de acţiune.

Într-un discurs prin videoconferinţă în faţa parlamentului de la Oslo la sfârşitul lui martie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ceruse Norvegiei rachete antiaeriene, dar de un tip mai modern, NASAMS, produs de compania Kongsberg Defense & Aerospace.

„Racheta (Mistral) urmează să fie retrasă din serviciu în armata norvegiană, dar ea rămâne o armă modernă şi eficace şi care va fi foarte utilă pentru Ucraina”, a declarat ministrul apărării, Bjorn Arild Gram, citat în comunicatul instituţiei pe care o conduce.

„Alte state au donat la rândul lor sisteme de arme similare”, a adăugat el.

„Veşti bune de dimineaţă”, a comentat pe Telegram şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak.

De la declanşarea invaziei ruse la 24 februarie, Norvegia a furnizat deja Ucrainei în jur de 4.000 de arme antitanc M72 şi alte echipamente militare mici.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri