SpaceX a reușit să mențină o cale prin care Ucraina să rămână conectată la internet, punând la dispoziție rețeaua de sateliți Starlink, deși Rusia a încercat să prevină acest lucru intervenind cu un bruiaj electromagnetic, pe care oamenii lui Elon Musk l-au „fentat” foarte simplu.

Experții militari ai Pentagonului s-au arătat surprinși de modul în care inginerii de la SpaceX au reușit să combată tacticile de război electromagnetic ale rușilor atât de rapid și de eficient, în comparație cu modul greoi și plin de procese birocratice ale armatei SUA, care îngreunează capacitatea de răspuns.

Generalul Tad Clark, directorul direcției de superioritate a spectrului electromagnetic al Forțelor Aeriene SUA, a spus că războaiele moderne vor implica tot mai mult războiul electromagnetic, în special pentru a „modela” câmpul de luptă atunci când încep conflictele, notează portalul defensenews.com.

Dave Tremper, directorul de război electronic al Biroului Ministerului Apărării, a subliniat capacitatea SpaceX de a împiedica rapid și eficient, luna trecută, efortul Rusiei de a bloca serviciul său de bandă largă prin satelit Starlink, care menținea Ucraina conectată la internet.

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a ordonat ca mii de terminale Starlink să fie active deasupra Ucrainei, după ce un oficial ucrainean i-a transmis prin Twitter că are nevoie de ajutor pentru a menține țara asediată online.

A doua zi - după ce rapoartele despre efortul rusesc de bruiaj au ajuns în presă - Starlink a adăugat o linie de cod și a remediat-o. Și dintr-o dată (bruiajul rus) nu a mai fost eficient. Din punctul de vedere al tehnologiei de război electromagnetic este fantastic... iar modul în care au făcut asta mi-a lăsat ochi în lacrimi”, a spus Tremper.

Guvernul, pe de altă parte, se mișcă foarte greu din cauza protocoalelor obligatorii pentru a face aceste tipuri de corecții, pierzând timp și cu analizele a ceea ce s-a întâmplat, cu luarea deciziei asupra modului în care trebuie să remedieze o astfel de problemă, cu perioada necesară pentru obținerea unui contract în vigoare pentru remediere.

„Trebuie să fim capabili să avem această agilitate. Trebuie să fim capabili să ne schimbăm postura electromagnetică pentru a putea schimba, foarte dinamic, ceea ce încercăm să facem fără a pierde capacitatea (de a opera) pe parcurs”, a mai spus Tremper.

Totodată, generalul Tad Clark spune că SUA trebuie să gândească mult mai inovator când vine vorba de construirea de noi echipamente EW (electromagnetic warfare). Potrivit lui, nu va fi suficient ca SUA să cumpere doar versiuni îmbunătățite ale sistemelor vechi, ci să aibă în vedere și adoptarea unor tehnologii care să mărească rezistența și viteza de operare.

Asta presupune încorporarea inteligenței artificiale și a tehnologiilor de tip machine learning în sistemele de generație următoare pentru a putea răspunde mai rapid.

Invazia Ucrainei de către Rusia a relevat multe aspecte legate de rafinamentul și fiabilitatea echipamentului rusesc și despre capacitatea trupelor lor de a îndeplini misiuni într-un mod sincronizat.

Tremper subliniază și importanța instruirii adecvate a personalului desemnat să desfășoare operațiuni de război electromagnetic. Încercarea de a efectua tactici EW în timp ce trupele avansează în interiorul teritoriului pe care îl invadează, într-o locație nesigură, este și mai dificilă.

„Este o problemă foarte grea, dacă nu ai operatori bine pregătiți”, a spus Tremper. „Gradul de coordonare și sincronizare a acestor tipuri de operațiuni este de așa natură încât operatorul slab instruit va avea dificultăți în a efectua aceste tipuri de operațiuni cu succes.”

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri