Britanicul Andy Milburn, fost colonel în corpul pușcașilor marini americani și adjunct al șefului Comandamentului pentru Operațiuni Speciale, a ajuns în Ucraina, unde a ajutat trupele locale și a descoperit atrocitățile comise de forțele Kremlinului.

Milburn a relatat, pentru Newsweek, că a mers inițial în Ucraina în martie pentru a scrie o serie de corespondențe de război. ”Curând mi s-a părut că e ridicol; nu voiam să fiu un simplu observator. [...] Mi-am dat seama că pot ajuta când am văzut că armata ucraineană a trecut printr-un proces rapid de creștere. Au mii de recruți, ceea ce duce la o problemă majoră legată de antrenarea acestora”.

Astfel, a început să pregătească militari pentru guvernul de la Kiev - de la proaspeți recruți până la lunetiști cu experiență, dar și femei de 30-40 de ani. ”Începi prin a le arăta cum să mânuiască armele fără să se împuște singuri”.

Citește și: Ministerul rus al Apărării susține că 1.500 de mercenari români ar lupta în Ucraina, pentru guvernul de la Kiev

Care sunt punctele forte ale luptătorilor ucraineni

Ca fost comandant al unor unități însărcinate cu operațiuni militare speciale, cu experiență în Somalia, Irak, Afganistan, Libia și în lupta împotriva Statului Islamic, Milburn mărturisește că ucrainenii sunt mai buni decât soldații britanici sau americani în anumite domenii, cum ar fi utilizarea dronelor.

”Nu e vorba doar de atacurile cu drone, ci de a înțelege cum dronele extind raza simțurilor noastre. Iau drone quadcopter banale și le transformă în arme mortale”, explică fostul comandant al unei forțe de operațiuni speciale împotriva ISIS.

Moralul e un alt element important, iar Milburn spune că l-a uimit faptul că încrederea în victoria finală a ucrainenilor crește pe măsură ce rușii comit tot mai multe atrocități. ”M-am luptat cu Statul Islamic, știu ce orori au loc în război, știu cât de răi devin oamenii. Dar îi spuneam recent cuiva că am mai mult respect pentru etica Statului Islamic decât pentru cea a rușilor. Nu exagerez.”

Nu mă consider un om rău, dar am ajuns să fiu plin de cel mai profund dispreț și ură față de ruși.
Andy Milburn, fost ofițer de pușcași marini

Fostul pușcaș marin s-a numărat printre primii care au descoperit ororile de la Bucea, după retragerea forțelor rusești. ”Am văzut cadavrele aruncate unul peste altul, inclusiv trupuri de copii. Se întâmplă lucruri oribile în război, soldații sunt nervoși, le scapă degetul pe trăgaci, dar aici mi se pare că au fost uciși civili în mod foarte, foarte planificat. Oamenii au fost luați din casele lor și uciși, femeile au fost violate în grup în beciuri și apoi executate. Nici ucrainenii nu au mâinile curate de sânge, dar mi-e greu să-i învinovățesc. Îmi imaginez cum ar fi dacă asta ar fi țara mea și acelea ar fi familii pe care le cunosc”.

Cât ar putea dura războiul din Ucraina

În opinia lui Milburn, războiul va dura cel puțin un an de zile. Rușii sunt incompetenți când e vorba de atacuri, spune el, dar sunt buni în defensivă și dispun atât de mine, cât și de artilerie.

Citește și: Cum sunt recrutați mercenarii care luptă pentru Rusia. Luptătorii s-au alăturat operațiunii „picnic în Ucraina”

Pentru a-i ajuta pe ucraineni, Milburn a creat Grupul Mozart (o glumă vizavi de Grupul Wagner, compania militară privată a Kremlinului). Această organizație, formată din veterani ai armatelor occidentale și finanțată prin donații, antrenează soldați ucraineni, dar se implică și în evacuarea civililor, operațiuni de deminare sau acordarea de ajutor medical.

Sursa foto: Ministerul rus al Apărării

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri