Sondajele de opinie anticipează că Emmanuel Macron are un avantaj la alegerile din Franța de duminică, dar electoratul francez este imprevizibil. O analiză realizată de sucursala franceză a XTB, casă de brokeraj pe burse internaționale, arată care ar fi consecințele unei victorii a lui Marine le Pen.

Dacă Le Pen câștigă, ar putea exista o zi de luni neagră pe bursă, indicele CAC 40 (FRA40) putând pierde peste 6%. Acțiunile franceze, precum BNP Paribas (BNP.FR) și Societe Generale (GLE.FR), au avut de suferit după ce sondajele au arătat că avantajul lui Macron s-a redus.

Victoria lui Le Pen ar putea duce euro sub paritatea față de dolar, dar asta se poate întâmpla după trei până la șase luni.

Unii analiști consideră că o potențială victorie a lui Le Pen va declanșa o „capitulare completă” a celor care pariază pe un euro mai puternic.

Pe de altă parte, victoria lui Macron ar putea fi benefică pentru acțiunile companiilor europene cu capitalizare mare, precum cele listate pe Stoxx 600, datorită poziției economice pro-UE a președintelui.

Infographic: Macron and Le Pen Through to the Run-Off | Statista You will find more infographics at Statista

Este posibil un FREXIT dacă Le Pen câștigă?

Le Pen nu mai susține o ieșire din UE. Ea ar dori un referendum pentru revizuirea constituției, pentru a face legea franceză superioară normelor Uniunii Europene, dar și să restabilească controalele permanente la frontieră în zona Schengen.

Aceste măsuri ar afecta obligațiunile din țările mai slabe ale UE, cum ar fi Italia. Diferența dintre randamentele obligațiunilor pe 10 ani italiene și germane s-ar putea mări până la aproape 250 de puncte de bază.

Citește și: Alegeri în Franța: Macron, mai convingător decât Le Pen în dezbaterea televizată

De asemenea, rezultatul ar submina alți lideri pro-UE, cum ar fi italianul Mario Draghi.

Marine Le Pen ar trebui să câștige o majoritate parlamentară în iunie pentru a-și implementa pe deplin politicile, așadar volatilitatea pieței ar putea rămâne mai ridicată până la alegerile legislative din Franța.

Planurile celor doi candidați privind criptomonedele

Candidații au vorbit puțin despre monedele digitale, deși acestea se află în centrul problemelor pentru unii investitori. Ceea ce constituie o adevărată provocare pentru cei doi candidați este ponderea tot mai mare a procentului din populația franceză, circa 30 %, care intenționează să investească în criptomonede în cursul anului 2022.

În timp ce Marine Le Pen s-a pronunțat, în mod direct, împotriva Bitcoin în 2016, numindu-l „periculos”, se pare că discursul său și-a pierdut ulterior din intensitate. Ea a declarat, recent, că are în vedere o reflecție asupra problemei reglementării criptomonedelor, dorind să le integreze în legea piețelor financiare și, astfel, să reducă dubla impozitare (asupra lichidării activului și a câștigurilor de capital), la care investitorii sunt acum supuși.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu criptomonedele după izbucnirea războiului din Ucraina. Analiză XTB

La rândul său, Emmanuel Macron împărtășește opinia lui Le Pen cu privire la reglementare. Mai mult, în mai 2019, Emmanuel Macron a creat statutul de furnizor de servicii pe active digitale (PSAN) și viza opțională pentru strângerea de fonduri în criptomonede (ICO). În 2022, legea finanțelor clarificase cadrul fiscal pentru criptomonede.

Sursa foto: Grégory ROOSE / Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri