Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova Transnistria şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei de acolo, a informat agenţia de presă Interfax, citându-l pe viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, notează agenţia Reuters.

Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central rus, a fost citat anterior de agenţiile de presă de stat ruse declarând că controlul deplin al Rusiei asupra sudului Ucrainei i-ar da accesul în Transnistria, o parte separatistă ocupată de ruşi în vestul Republicii Moldova, conform Agerpres.ro.

Recent, comandantul adjunct al Districtului Militar Central rus, generalul-maior Rustam Minnekaiev, a afirmat că unul dintre obiectivele militare ale actualei faze a ofensivei rusești vizează și auto-proclamată republică transistreană - adică Moldova. Este cea mai concretă amenințare rusească la adresa Chișinăului, de la declanșarea războiului din Ucraina.

Minnekaiev a vorbit despre planurile de cucerire a sudului Ucrainei, în faza a doua a ”operațiunii speciale” rusești. În acest context, el a menționat că, odată acest obiectiv atins, ”vom putea asigura un culoar până în Transistria, unde populația de limbă rusă e oprimată”, potrivit agenției oficiale de știri TASS.

Autoproclamata Republică Transnistreană există practic din 1991, fără a fi recunoscută internațional. Altfel spus, acel teritoriu e considerat a fi parte din Republica Moldova iar o intervenție rusească în Transnistra ar însemna efectiv o invadare a Moldovei. Declarația generalului rus a fost făcută în aceeași zi în care Chișinăul a trimis la Bruxelles chestionarul de aderare la Uniunea Europeană, completat.

De asemenea, Rustam Minnekaev a negat informaţiile despre planuri ale Moscovei privind un referendum asupra secesiunii regiunii Herson din sudul Ucrainei, notează luni agenţia DPA.

"Nu am auzit nimic despre asta", a declarat viceministrul de externe Andrei Rudenko, întrebat de jurnalişti.

Speculaţiile despre pregătirea unui astfel de referendum, aşa cum s-a întâmplat în Peninsula Crimeea în 2014 sau în legătură cu republicile separatiste din Donbas, s-au amplificat recent. Printre altele, se spune că au apărut pliante cu îndemnuri la un astfel de referendum în regiunea Herson.

O întâlnire între ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba nu este nici ea planificată în prezent, a spus Rudenko.

Înainte de a avea loc o întâlnire faţă în faţă a delegaţiilor de negociere, ar trebui făcute progrese substanţiale. Potrivit Moscovei, ea a predat Kievului propunerile sale săptămâna trecută şi acum acuză Ucraina că tergiversează negocierile.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri