Potrivit surselor Iltalehti, cel mai popular site de știri din Finlanda, cele două țări scandinave se pregătesc să depună în același timp cererea de aderare la NATO, iar acest lucru va avea loc, cel mai probabil, în săptămâna 16-22 mai.

Guvernele Suediei și Finlandei ar fi ajuns la un acord în acest sens, scrie Iltalehti. Politicienii de la Helsinki sunt deja deciși, iar acest lucru pune presiune și pe țara vecină. Acest plan este susținut, în interiorul NATO, mai ales de Statele Unite. Cererea trebuie apoi aprobată de toate țările membre ale Alianței - ceea ce poate lua luni de zile, chiar un an - iar apoi aderarea la NATO trebuie votată și de parlamentele de la Stockholm și Helsinki.

North Atlantic Treaty Organization (orthographic projection)

Suedia și Finlanda au preferat să își păstreze neutralitatea, însă invadarea Ucrainei a schimbat atât situația de securitate, cât și percepția cetățenilor și politicienilor din cele două state nordice.

În luna martie, potrivit celui mai recent sondaj, 62% dintre finlandezi susțineau aderarea la NATO - față de numai 21%, cu cinci ani în urmă. În Suedia, procentul susținătorilor aderării era similar: 59%, tot în martie, față de 31-37% în sondajele dinaintea agresiunii rusești.

History of NATO enlargement

Reacția Rusiei la posibilitatea ca Suedia și Finlanda să intre în NATO

Aderarea Suediei şi Finlandei la NATO va avea consecinţe pentru aceste ţări şi pentru securitatea europeană, a atenţionat pe 15 aprilie Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

Aceste ţări "trebuie să înţeleagă consecinţele unei asemenea măsuri pentru relaţiile noastre bilaterale şi pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblul ei", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației Kremlinului, Maria Zaharova "A fi membru NATO nu le poate întări securitatea naţională. De facto, (Finlanda şi Suedia) vor fi în prima linie a NATO", a adăugat Zaharova.

Citește și: Trump spune că a impus condiții țărilor NATO pentru ca SUA să le apere de Rusia

Și Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat NATO că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică, pentru a restabili echilibrul militar.

Sursa foto: DVIDS

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri