Igor Volobuev, de origine ucraineană, a părăsit Rusia la începutul lunii martie pentru a se alătura apărătorilor patriei sale.

”Nu puteam privi de pe margine ce-i fac rușii țării mele”, spune Volobuev, potrivit Moscow Times. Fostul bancher s-a născut în Ohtirka, în nord-estul Ucrainei, oraș atacat de ruși încă de la începutul invaziei și recucerit la sfârșitul lui martie de forțele Kievului. Ambasadorul Ucrainei în SUA susține că invadatorii ar fi folosit în Ohtirka o bombă termobarică, dar și bombe cu dispersie, împotriva civililor.

”Vreau să îmi spăl trecutul rusesc”

”Rușii îl ucideau pe tatăl meu, rudele mele, prietenii mei. Tatăl meu a trăit într-un subsol rece vreme de o lună. Oameni pe care îi știu de când era mic îmi spun că le era rușine de mine”, a declarat Volobuev.

El s-a alăturat apărării civile a patriei sale pentru a lupta împotriva rușilor. ”Vreau să fiu iertat, să îmi spăl trecutul rusesc”, spune Volobuev, în opinia căruia vina nu e doar lui Putin, ci și a poporului rus. ”Nu Putin omoară ucraineni, nu Putin fură vase de WC, nu putin violează. Rușii fac asta. Și, cu toate că sunt ucrainean, și eu mă simt responsabil, pentru că am trăit acolo 18 ani.”

Volobuev era în Gazprombank de 33 de ani, și potrivit afirmațiilor sale, făcea parte dintr-o echipă de PR a băncii al cărei scop era să defăimeze sistemul de gazoducte din Ucraina în ochii consumatorilor europeni. El este al doilea bancher important care părăsește Rusia după invazie, celălalt fiind Lev Hasis, COO și vice-CEO al Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia.

Morțile misterioase ale bancherilor Gazprombank

Volobuev a comentat și cazul fostului său coleg din Gazprombank, Vladislav Avaiev, care a fost găsit mort într-un apartament din Moscova, alături de soția și fica sa, anchetatori ruși rusi, susținând că le-ar fi împușcat, ca mai apoi să-și ia viața. ”Cred că e o înscenare. E greu de spus de ce. Poate știa ceva, prezenta un pericol”, a declarat Volobuev. Trei membri din conducerea băncii, printre care și Avaev, au murit de la începutul acestui an: unul dintre ei a fost găsit spânzurat iar un altul, cu venele tăiate în baie.

Citește și: Oligarhii ruși cad pe capete: sinucideri care par trase la indigo ale magnaților ruși la diferență de doar o zi

Gazprombank este a treia bancă ca mărime din Rusia și constituie ”brațul financiar” al Gazprom. Potrivit Le Monde, banca, care are legături strânse cu Kremlinul, este sancționată de Statele Unite, dar nu și de UE, deoarece statele europene plătesc pentru gazul rusesc prin intermediul ei.

Moscow, Novocheremushkinskaya Street office block

Inclusiv plățile în ruble impuse acum de Moscova trebuie făcute prin deschiderea de conturi la Gazprombank. În aceste conturi, ”țările neprietenoase” fac plățile în euro sau dolari, iar apoi banca efectuează conversia.

Sursa foto: Shutterstock / BalkansCat

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri