Joe Biden vrea ca averile sechestrate ale oligarhilor ruşi să ajungă la ucraineni, pentru a compensa pierderile suferite în timpul invaziei rusești. În acest sens, președintele american a trimis o cerere Congresului american.

Casa Albă a propus să folosească activele sechestrate ale oligarhilor ruşi pentru a compensa pagubele suferite de Ucraina în timpul invaziei ruse. Lichidarea acestor active 'cleptocratice' ar permite transferarea sumelor obţinute către Kiev pentru a compensa prejudiciul (cauzat Ucrainei) de agresiunea rusă.

Sursa Foto: President Joe Biden/ Facebook

”Am transmis arme Ucrainei cu o viteză uluitoare, aproape am rămas fără bani la Autoritatea americană de înarmare. Ucraina are nevoie rapidă de circa 33 de miliarde de dolari. Vom lua vilele, iahturile și mașinile oligarhilor ruși, iar banii vor ajunge în Ucraina”, a declarat Joe Biden.

Propunerea marchează o înăsprire a poziţiei occidentale împotriva Moscovei. SUA au furnizat deja armament de peste 3 miliarde de dolari Ucrainei de la debutul ofensivei ruse la 24 februarie. Casa Albă încearcă acum să obţină o finanţare suficientă din partea Congresului spre a putea extinde acest ajutor până în luna octombrie, potrivit Agerpres.ro.

Cât priveşte sancţiunile, ţările Uniunii Europene au sechestrat până acum active ruseşti de peste 30 miliarde de dolari, dintre care aproape 7 miliarde în bunuri de lux aparţinând unor oligarhi (iahturi, opere de artă, bunuri imobiliare, elicoptere), a afirmat Casa Albă.

La rândul lor, Statele Unite 'au sancţionat şi blocat nave şi avioane în valoare de peste un miliard şi au îngheţat sute de milioane de dolari de active ale elitelor ruse în conturi americane'.

În plus, în această lună, Spania a dat curs cererii americane de sechestrare a unui superiaht, valorând 90 milioane de dolari şi aparţinând miliardarului rus Viktor Vekselberg, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin.

Ajutor suplimentar de 33 de miliarde de dolari

Preşedintele american Joe Biden va cere Congresului să deblocheze un ajutor suplimentar pentru Ucraina în valoare de 33 de miliarde de dolari, din care 20 de miliarde vor reprezenta ajutor militar, potrivit Agerpres.ro.

Această enormă ''asistenţă militară şi de securitate'' înseamnă ''arme şi muniţii care merg la poporul ucrainean'' pentru a lupta împotriva invaziei ruse, a indicat sursa citată.

Restul pachetului de ajutor urmează să cuprindă 8,5 miliarde de dolari ca asistenţă economică directă pentru Ucraina şi 3 miliarde ajutor umanitar şi alimentar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri