Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a povestit modul în care forțele ruse au ajuns aproape de a-l captura sau asasina în primele ore ale invaziei.

Zelenski a fost lăudat pe scară largă pentru felul în care a gestionat războiul pornit de Rusia în cele 65 de zile de la intrarea primelor trupe invadatoare în Ucraina. El s-a adresat Congresului SUA, parlamentelor mai multor state europene, Comisiei Europene, Băncii Mondiale și altor instituții internaționale. Boris Johnson se numără printre figurile de profil dornice să fie văzute în compania sa.

Timpul pe care l-a trăit ca lider al unei țări atacate de un vecin mult mai puternic s-ar fi putut încheia în câteva ore de la începutul invaziei, potrivit interviurilor pentru revista Times, scrie The Guardian.

Vorbind cu reporterul Simon Shuster, care a petrecut două săptămâni în complexul prezidențial din Kiev, Zelenski a descris modul în care trupele ruse au fost aproape de a-l găsi pe el și familia lui în timp ce încercau să pună mâna pe districtul guvernamental al capitalei Kiev în prima zi a conflictului.

În timp ce multe dintre amintirile sale din acele prime ore au rămas „fragmentate”, Zelenskiy a spus că primele momente ale dimineții zilei de 24 februarie i-au rămas adânc întipărite.

După ce a început bombardamentul, el și soția sa, Olena Zelenska, s-au dus să le spună fiicei lor de 17 ani și fiului lor de nouă ani să se pregătească să fugă de acasă. „I-am trezit”, a spus Zelenskiy pentru Time. „A fost zgomotos. Au fost explozii acolo”.

Militarii ucraineni l-au alertat pe Zelenski că echipele ruse de atac s-au parașut la Kiev pentru a-l ucide sau a-l captura pe el și familia lui. „Înainte de acea noapte, văzusem astfel de lucruri doar în filme”, a declarat Andrii Yermak, șeful său de cabinet, pentru revista Times.

O mulțime de focuri de armă au izbucnit în jurul cartierului guvernamental din Kiev, când s-a lăsat noaptea în prima zi a războiului, a scris reporterul publicației Times, pe baza discuțiilor cu Zelenski.

„Gardienii din interiorul complexului au închis luminile și au adus veste antiglonț și puști de asalt pentru Zelenski și mai mulți asistenți de ai săi”, a mai spus reporterul.

Unul dintre puținii oficiali care au știut să folosească armele a fost Alexei Arestovici, un veteran al serviciului de informații militare al Ucrainei. „A fost o casă de nebuni”, a spus Arestovici pentru Time. „Au adus automate pentru toată lumea”.

Trupele ruse au avut două încercări de a asalta complexul în timp ce familia lui Zelenski era înăuntru, potrivit lui Shuster.

În noaptea următoare, după ce a refuzat să se refugieze în locuri mai sigure – inclusiv o evacuare de către forțele americane și britanice care i-ar permite să înființeze un guvern în exil – Zelenski a ieșit în curte pentru a înregistra un mesaj video cu telefonul, care a ajuns celebru.

Zelenski spune că în acel moment a devenit cu adevărat conștient de rolul său în război. „Înțelegeți că se uită”, a spus el revistei. „Ești un simbol. Trebuie să acționați așa cum trebuie să acționeze șeful statului.”

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri