Rusia a anunțat un atac în premieră cu rachete de croazieră Kalibr trase de pe un submarin asupra Ucrainei, la doar o zi după ce a amenințat și România cu aceste arme.

Rusia a utilizat un submarin diesel în Marea Neagră pentru a lovi ţinte militare ucrainene cu rachete de croazieră de tip Kalibr, aceasta fiind prima oară când Moscova anunţă folosirea submarinelor sale pentru a lovi teritoriul ucrainean, potrivit Agerpres. În înregistrarea video postată de Ministerul rus al Apărării sub această informaţie se arată o salvă de rachete Kalibr ieşind din mare şi trecând dincolo de orizont spre ceea ce ministerul susține că ar fi ţinte militare ucrainene.

Cu doar o zi înainte, presa din Rusia a scris că România este vinovată pentru escaladările din Transnistria și că țara noastră este cea mai interesată de destabilizare acestei regiuni din Republica Moldova. Acesta ar fi și motivul pentru care România ar urma să fie prima țintă a unor atacuri cu rachete Kalibr.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia preciează că Moscova ar putea efectua lovituri militare asupra unor ţinte de pe teritoriul mai multor state NATO care livrează arme regimului de la Kiev, pentru a le perturba logistica militară.

Ce sunt rachetele Kalibr și cât de eficiente sunt sistemele defensive din România împotriva lor

Kalibr este practic varianta rusească, mai grea, dar și mult mai rapidă, a celebrelor rachete de croazieră americane Tomahawk, care pot fi lansate de pe nave şi submarine. Rusia a folosit aceste rachete în campania sa din Siria împotriva jihadiştilor Statului Islamic. Oficialii Kremlinului au afirmat, în trecut, că ele pot fi dotate și cu focoase nucleare și că sunt practic imposibil de detectat pentru majoritatea sistemelor defensive.

INS Tabar firing Klub anti-ship cruise missile

Experţii în armament nu sunt siguri dacă scuturi precum cel de la Deveselu pot intercepta astfel de rachete, mai ales în cazul celor lansate de pe submarine.

De asemenea, este posibil ca nici rachetele Patriot, cu care România s-a dotat încă din 2020, să nu poată intercepta Kalibr.

Sursa foto: DVIDS / Michigan Army National Guard photo by Spc. Brian Pearson

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri