Rusia va atinge tinta de inflatie de 8% in 2007, in pofida cresterii masive a masei monetare generata de aporturile de capital privat, a spus guvernatorul bancii centrale a Rusiei, Serghei Ignatiev, citat de Reuters, dupa cum informeaza NewsIn.

"In urmatoarele cateva luni cresterea masei monetare se va opri, cel mai probabil, in conformitate cu previziunile noastre", i-ar fi spus Ignatiev presedintelui Vladimir Putin, potrivit agentiei de stiri RIA, preluata de Reuters. "Prin urmare cred ca ne vom putea atinge tinta de inflatie de 8% in 2007", ar fi spus seful bancii centrale a Rusiei.

Masa monetara a crescut cu 41,6% in 2006, iar banca centrala se asteapta ca anul acesta sa se inregistreze o crestere de 32-34% a masei monetare, fata de cele de peste 50%, inregistrate in prezent.

Ignatiev a spus ca rata anuala a inflatiei calculata din martie 2006 pana in martie 2007 a fost de 7,4%, sub tinta de 8% fixata pentru 2007, insa cresterea masei monetare ar putea alimenta cresterea preturilor.

Rusia a afisat aporturi nete de capital privat in valoare de 13 miliarde dolari in primul trimestru din 2007, ca urmare a fondurilor stranse de companiile rusesti si a vanzarii activelor companiei petroliere falimentare Yukos.

Rezervele valutare si de aur ale Rusiei au crescut cu 22%, pana la 369 miliarde dolari anul acesta, deoarece banca centrala cumpara valutele care intra in tara. Banca centrala a Rusiei controleaza flotarea rublei, deoarece incearca sa limiteze aprecierea monedei fata de un cos de valute alcatuit din dolari si euro.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia cere SUA DISTRUGEREA scutului antiracheta de la Deveselu