Unul dintre cei mai experimentați piloți de avioane de luptă, care a testat majoritatea modelelor folosite la ora actuală, spune că F-35 este avionul perfect pentru operațiunile din Ucraina și poate învinge atât forțele aeriene, cât și cele terestre, rusești.

Billie Flynn este un pilot de încercare ce a testat majoritatea avioanelor de luptă foloste în ziua de azi și a fost implicat personal în dezvoltarea ultimei generații de avioane invizibile F-35. El a explicat pe larg într-un interviu pentru publicația de specialitate The Aviationist de ce acest model de aeronavă poate fi cheia victoriei într-un război cu Rusia.

”F-35 poate să distrugă orice rachetă sol-aer, apoi să neutralizeze toate amenințările de la sol și să obțină și dominația spațiului aerian, pentru că va lichida și orice amenințare de acolo. Gândiți-vă doar că noi îi vedem, ei nu ne văd. E ca și cum ai juca fotbal și una dintre echipe ar fi invizibilă. [...] Într-o lume paralelă, fiindcă nu am vrea să fim atrași într-un război în Ucraina, F-35 ar distruge complet forțele rusești”.

Cum se compară F-35 cu F-16, avioanele pe care le are deja România

La începutul lunii februarie, președintele Iohannis a anunțat că România vrea să cumpere avioane F-35. Polonia a semnat deja un contract în acest sens, urmând să primească cele 32 de aeronave începând cu anul 2024. La fel ca și Polonia, România are acum avioane F-16, iar tranziția de la acest model la cel de ultimă generație nu este la fel de complicată precum cea de la avioanele sovietice la cele americane.

Citește și: O companie de IT din Cluj ofera solutii IT americanilor care produc avioane de lupta

”Ca pilot de încercare pentru Lockheed Martin, am testat avioanele polonezilor și le cunosc capabilitățile. Când au preluat F-16, a fost un uriaș pas înainte pentru modernizarea unei forțe aeriene care fusese parte din Pactul de la Varșovia, a trebuit să-i facem să înțeleagă cum gândim în Occident și cum să se adapteze la un avion extrem de puternic. [...] Vedem acum, după ce au trecut anii, că antrenamentul și integrarea au avut succes și vedem cât de capabili sunt piloții polonezi cu aceste avioane, iar această experiență le va folosi când vor integra F-35”, a explicat Flynn pentru The Aviationist - iar situația expusă de el se aplică și în cazul țării noastre.

Piloții de F-16 pot face relativ ușor tranziția pe F-35, spune Flynn, pentru că este, practic, următoarea generație. Nu însă și cei de MiG-uri, indiferent cât de buni sunt. ”E ca și cum ar trece pe o navă spațială”.

De ce nu ar supraviețui F-16 într-un conflict cu rușii

Comparând însă F-35 cu F-16, pilotul avertizează că noul model este pur și simplu cel mai sofisticat avion de luptă din lume. Pe de altă parte, F-16, adică tipul de avion cu care sunt dotate și forțele noastre aeriene, ”nu va supraviețui” pe un teatru de război precum cel din Ucraina, unde există numeroase amenințări sol-aer. Cele două tipuri de aeronave pot fi însă combinate, F-35 asigurând protecția pentru F-16.

FOTO: DVIDS / U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Josh Rosales

Un alt punct slab al avioanelor cu care e dotată și România sunt sistemele de senzori și comunicații, explică Flynn. F-16 ”nu poate absorbi sau procesa volumul uriaș de date pe care îl poate gestiona F-35.” De asemenea, are un rezervor de carburant mai mare iar motoarele au un consum semnificativ mai mic.

Citește și: Top 5 cele mai bune arme ale celor două puteri militare

Însă faptul că noile avioane sunt invizibile le conferă cel mai mai mare avantaj. În diversele simulări făcute de piloții americani, F-35 a reușit să învingă și modelele anterioare de avioane de luptă ale SUA, având o rată de victorii de 20:1.

”Noile amenințări implică rachete sol-aer tot mai sofisticate, un spațiu aerian tot mai contestat. Am înțeles că avem nevoie de cele mai letale arme, dar și cele mai capabile să supraviețuirască, și că trebuie să fim gata pentru un conflict cu o amenințare de tipul Rusiei în următoarele decenii. Aici intervine F-35. Dacă nu era Ucraina, ar fi fost greu pentru multe țări să justifice trecerea la F-35”, conchide Billie Flynn.

Sursa foto: DVIDS / U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jensen Stidham

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri