Agenţia Centrală de Informaţii (CIA, principalul serviciu de informaţii al SUA) nu are niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare tactice în conflictul din Ucraina, a declarat sâmbătă directorul CIA, Bill Burns, transmite AFP.

"Nu vedem în acest stadiu, în calitate de serviciu de informaţii, o dovadă concretă care să arate că Rusia se pregăteşte desfăşurarea sau chiar utilizarea potenţială a armelor nucleare tactice", a afirmat Burns într-o conferinţă organizată de cotidianul britanic Financial Times, conform Agerpres.ro.

"Date fiind declaraţiile războinice pe care (...) le-am auzit din partea liderilor ruşi, nu putem trata cu lejeritate aceste posibilităţi", a adăugat el, precizând că agenţia sa rămâne "foarte concentrată" asupra acestei chestiuni.

Rusia şi-a plasat în stare de alertă forţele de descurajare, inclusiv armele nucleare, la scurt timp după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, la 24 februarie. Preşedintele rus Vladimir Putin a formulat totodată ameninţări abia voalate, lăsând să se înţeleagă că este pregătit să desfăşoare astfel de arme nucleare tactice, aminteşte AFP, care adaugă că liderul de la Kremlin a promis un răspuns "rapid şi fulgerător" în caz de intervenţie externă în conflictul din Ucraina.

Burns a mai declarat că, în opinia sa, preşedintele Putin crede că dacă ridică miza în conflictul militar din Ucraina îşi va spori şansele să câştige războiul. "Este într-o stare de spirit în care nu crede că-şi poate permite să piardă. Cred că este convins acum că ridicând miza îi va permite să facă progrese", a spus Burns, citat de Reuters.

Directorul CIA s-a referit şi la China, afirmând că Beijingul monitorizează îndeaproape conflictul Rusiei cu Ucraina şi că acesta afectează calculele Chinei cu privire la Taiwan.

Burns a explicat că autorităţile chineze au fost surprinse de rezistenţa aprigă a Ucrainei la invazia rusă şi de costurile economice impuse Rusiei. "Acestea sunt aspecte pe care le cântăresc cu mare atenţie", a declarat şeful CIA, avertizând, totuşi, că obiectivele pe termen lung ale Chinei nu se vor schimba.

"Cred că au fost surprinşi îndeosebi de felul în care Alianţa Atlantică s-a unit pentru a impune costuri economice Rusiei ca răspuns la agresiunea sa", a explicat Burns. China a fost "preocupată de faptul că Putin i-a apropiat pe europeni de americani", a continuat el. "Cât despre concluziile pe care le-au tras, rămâne un semn de întrebare", a adăugat şeful CIA.

"Nu cred nicio clipă că aceasta a erodat hotărârea pe termen lung a Beijingului de a obţine controlul asupra Taiwanului. Dar cred că este un aspect care le afectează calculele despre cum şi când vor face acest lucru", a apreciat Burns.

Sursa foto: Dimitrije Ostojic / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri