Finlanda și-a anunțat depunerea candidaturii pentru aderarea la NATO, după decenii de neutralitate.

Iată întreaga Declarație comună a Președintelui Republicii și a Primului Ministru al Finlandei cu privire la aderarea Finlandei la NATO:

În această primăvară, au avut loc importante discuții cu privire la intrarea Finlandei în NATO. A fost nevoie de timp pentru ca Parlamentul și întreaga societate să își stabilească pozițiile în această chestiune. A fost nevoie de timp pentru contacte internaționale strânse cu NATO și țările sale membre, precum și cu Suedia. Am vrut să acordăm discuției spațiul necesar.

Acum că se apropie momentul luării deciziilor, ne exprimăm părerile egale, inclusiv pentru informarea grupurilor și partidelor parlamentare. Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membră a NATO, Finlanda ar întări întreaga alianță de apărare. Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO. Sperăm că demersurile naționale încă necesare pentru a lua această decizie vor fi luate rapid în următoarele zile.

Este așteptat ca Suedia să urmeze în curând exemplul Finlandei, ținând cont de evoluția invaziei rusești în Ucraina.

Aliații NATO estimează că Finlanda și Suedia vor primi rapid calitatea de membru, deschizând calea pentru o prezență sporită a trupelor în regiunea nordică a Europei, în perioada de un an de ratificare, scrie The Guardian.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a promis că va apăra Suedia și Finlanda împotriva potențialelor amenințări rusești, în timp ce călătorește în ambele țări pentru a semna acorduri reciproce de securitate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri