Grupul petrolier francez Total, a patra companie petroliera din lume dupa valoarea pe piata, a anuntat o scadere de 11% a profitului net obtinut in primul trimestru al 2007, mai putin decat estimase piata, din cauza preturilor scazute la petrol si a slabiciunii dolarului, informeaza NewsIn.

Cea mai valoroasa companie franceza cotata la bursa, cu o capitalizare pe piata de aproximativ 180 miliarde dolari, a precizat ca a obtinut un profit net de 2,992 miliarde euro (4,07 miliarde dolari), in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand inregistrase un profit net de 3,376 miliarde euro.

Acest rezultat poate fi comparat cu rezultatul obtinut de grupul rival British Petroleum Plc., care a inregistrat o scadere de 17% a profitului net. Profitul operational ajustat a fost de 5,729 miliarde euro, cu mult sub cele 6,688 miliarde euro obtinute in aceeasi perioada a anului trecut, fiind afectat de pretul scazut al petrolului precum si de scaderea cu 10% a cotatiei dolarului fata de euro. Vanzarile au scazut cu 3% pe plan anual, pana la 37,043 miliarde euro.

Citeste si:

Productia totala a grupului francez a fost relativ neschimbata fata de anul trecut, atingand echivalentul a 2,431 miliarde barili pe zi, avand in vedere ca demararea productiei la campul petrolier Dalia din Angola a compensat intreruperile de productie de la campurile din Nigeria.

Total a precizat ca productia la campul Dalia a atins nivelul de 240.000 barili pe zi la jumatatea lunii aprilie. Insa productia totala pentru intreg anul 2007 nu va creste mai mult de 6% din cauza contributiilor sub asteptari de la campurile din Azerbaijan si Venezuela, precum si a situatiei nesigure din Nigeria, a precizat Total.

Grupul petrolier francez a adaugat ca este increzator ca va atinge obiectivul de crestere anuala a productiei de peste 5% in medie in perioada 2006-2010.