Uniunea Europeană intenţionează în continuare ca, până la finele lunii mai, să ajungă la un acord cu privire la un embargo impus importurilor de petrol din Rusia, în pofida îngrijorărilor exprimate de unele state membre din Europa Centrală şi de Est, au declarat vineri pentru Reuters mai mulţi diplomaţi şi oficiali, care au respins varianta unor întârzieri sau revizuiri ale propunerilor, transmite Agerpres.

Dependenţa Bulgariei, Cehiei, Ungariei şi Slovaciei de petrolul rusesc reprezintă principalul obstacol în calea unui acord pentru un embargo pe care Comisia Europeană, Executivul comunitar, l-a propus la începutul acestei luni ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cu toate acestea, diplomaţii şi oficialii consultaţi de Reuters s-au declarat optimişti că se va ajunge la un acord, conform aceleiași surse, chiar dacă preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut dificultăţi în a-l convinge pe premierul ungar, Viktor Orban, cel mai vocal critic al planului de interzicere a petrolului rusesc.

"Vom avea un acord", a declarat un înalt diplomat european, adăugând că există flexibilitate în perioada de tranziţie propusă precum şi investiţii pentru ţările care depind de petrolul rusesc şi vor trebui să găsească alte surse de aprovizionare.

Un al doilea diplomat a spus că este posibil să se ajungă la un acord chiar luni, când miniştrii de Externe ai ţărilor membre UE se întâlnesc la Bruxelles, după discuţiile tehnice care vor avea loc pe parcursul week-end-ului.

Al treilea diplomat citat de Reuters a arătat că există şanse pentru un acord în a doua jumătate a săptămânii următoare. "Acest lucru va fi decis la cel mai înalt nivel, între Budapesta şi Bruxelles. Sunt optimist", a spus diplomatul.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri