Liderii mai multor mişcări de stânga europene au pledat vineri la Atena pentru desfiinţarea NATO şi promovarea unei alianţe de ţări nealiniate ca singură cale de construire a unei păci durabile, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

În aşa-numita Declaraţie de la Atena, Internaţionala Progresistă, mişcarea de stânga europeană DiEM25 şi secţiunea sa greacă MeRA25 au apreciat că ''pacea durabilă poate fi obţinută doar prin înlocuirea tuturor blocurilor militare cu un cadru internaţional de securitate pentru dezescaladarea tensiunilor, extinderea libertăţilor, combaterea sărăciei, limitarea exploatării, promovarea justiţiei sociale şi de mediu şi încetarea dominaţiei unei ţări asupra alteia''.

Declaraţia a fost prezentată la o conferinţă de presă de fostul ministru grec de finanţe şi în prezent secretar general al MeRA25, Ianis Varufakis, de fostul preşedinte al Partidului Laburist britanic Jeremy Corbyn şi de jurnalista şi scriitoarea turcă Ece Temelkuran, o opozantă a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi care s-a autoexilat în Croaţia.

Documentul menţionează că semnatarii săi sunt alături de poporul ucrainean şi cer încetarea imediată a focului, retragerea trupelor ruse şi un acord de pace sub auspiciile ONU şi garantat de UE, SUA şi Rusia.

Jeremy Corbyn s-a arătat preocupat de faptul că în conflictul ruso-ucrainean limbajul Uniunii Europene este unul războinic în loc să fie pacifist şi a criticat ONU pentru neimplicare.

''Am avut o oportunitate în anul 1991, odată cu dezintegrarea URSS, să renunţăm la marile blocuri militare şi nu am profitat de ea, dar avem acum o altă oportunitate'', crede fostul lider laburist.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri