Candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO, ca reacţie la ofensiva rusă în Ucraina, constituie o "gravă eroare", ce va avea consecinţe, iar aderarea lor la Alianţă nu le va consolida securitatea, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.

"Este o gravă eroare suplimentară ale cărei consecinţe vor fi considerabile", a apreciat Riabkov, citat de Interfax, scrie Agerpres.ro.

Răspunsul Rusiei după schimbarea configuraţiei generale a NATO, "va depinde de consecinţele practice ale aderării" celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat ministrul rus adjunct de externe, remarcând că Suedia şi Finlanda "nu ar trebui să-şi facă iluzii că Rusia se va resemna pur şi simplu" cu această nouă situaţie.

"Pentru noi este clar că securitatea Suediei şi Finlandei nu va ieşi întărită din această decizie", a spus Riabkov, afirmând că "nivelul tensiunii militare va creşte, iar situaţia în acest domeniu va fi mai puţin previzibilă".

Partidul Social-Democrat, aflat la putere în Suedia, a dat undă verde candidaturii ţării la NATO, la scurt timp după ce executivul Finlandei şi-a anunţat dorinţa de a adera la Alianţă, pe care Moscova o consideră drept o "ameninţare existenţială", notează AFP.

Se aşteaptă ca guvernul suedez să anunţe oficial, după o dezbatere în parlament, decizia sa de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

Pentru Helsinki şi Stockholm, două ţări care nu au aderat la NATO nici măcar în momentul de vârf al Războiului rece, această întorsătură este rezultatul ofensivei ruse împotriva Ucrainei, Moscova fiind percepută drept o ameninţare de către vecinii săi.

Finlanda, care timp de opt decenii s-a poziţionat ca ţară neutră, are circa 1.300 km de frontieră comună cu Rusia.

Moscova a invocat, între alte motive, pentru a-şi justifica atacul împoriva Ucrainei apropierea acesteia de NATO şi sprijinul politic, diplomatic şi militar al Alianţei pentru Kiev. Puterea rusă voia astfel să-i îndepărteze pe occidentali de graniţele ruse.

Ţările Alianţei Nord-Atlantice furnizează sprijin, inclusiv cu arme, forţelor ucrainene, care luptă împotriva armatei ruse de aproape trei luni.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri