Rusia intenţionează să pună în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat până la finalul acestei toamne. Or, potrivit specialiștilor, aceste arme ar putea învinge scuturi anti-rachetă precum cel de la Deveselu.

Anunțul a fost făcut de directorul general al agentiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, potrivit Agerpres.

Rusia a efectuat prima testare a următoarei sale generaţii de rachete Sarmat la cosmodromul Plesețk din nordul Rusiei, la sfârşitul lunii aprilie.

Mai cunoscute în Occident și drept ”Satan-2”, rachetele intercontinentale RS-28 Sarmat au fost prezentate public prima dată în 2018. Pot transporta 10-15 focoase nucleare de până la 750 de tone fiecare - adică de 50 de ori mai mult decât bomba care a distrus Hiroșima. Ating viteze hipersonice (adică de peste 5 ori viteza sunetului), putând ajunge la 25.000 km/h (7km/s). Iar raza lor de acțiune este de 10.000 până la 18.000 de kilometri. Aceasta ar permite Rusiei să atingă ţinte în întreaga lume, lansând atacuri fie prin Polul Nord, fie prin Polul Sud.

De ce nu pot fi oprite rachetele Sarmat

Viteza rachetelor Sarmat le-ar putea permite să treacă de sisteme defensive precum cel de la Deveselu. Aceste ”scuturi” sunt concepute împotriva rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune iar testele au arătat că pot intercepta și rachete intercontinentale, dar cel mai probabil, nu și hipersonice.

Experții din SUA afirmă că în acest moment, apărarea anti-rachetă de care dispune NATO poate detecta armele hipersonice, dar nu le poate lovi în timpul zborului. Același lucru l-a spus, chiar în fața Senatului american șeful Statului Major Inter-Arme, generalul Mark Milley.

Statistic: Estimated number of nuclear warheads worldwide in 2022, by country and deployment status | Statista
Find more statistics at Statista

”Nu ai cum să te aperi de rachetele hipersonice. Chestiile astea sunt atât de rapide că nu ai cum să le prinzi”, a declarat generalul american.

Citește și: Care este riscul ca Putin să folosească arme nucleare?

Primele rachete Sarmat urmează să fie amplasate în regiunea Krasnoyarsk din Siberia, unde sunt și fabricate. Preşedintele Vladimir Putin a folosit lansarea de rachete din aprilie pentru a lansa ameninţări împotriva Occidentului în contextul războiului din Ucraina.

Sursa foto: Twitter/Ministerul rus al Apărării

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri