Guvernul britanic și Premier League au aprobat cumpărarea clubului Chelsea de către consorţiul condus de omul de afaceri american Todd Boehly. De aproape 20 de ani, clubul era deținut de Roman Abramovici, dar oligarhul se află pe lista celor sancționați din cauza legăturilor cu Putin.

Consorţiul condus de Todd Boehly s-a aflat în negocieri exclusive pentru preluarea clubului londonez. Boehly a formulat pe 7 mai o ofertă de 4,25 miliarde de lire sterline (4,97 miliarde de euro) pentru preluarea clubului. Acesta se afla în proprietatea lui Roman Abramovici încă din 2003, când oligarhul rus l-a cumpărat cu 140 de milioane de lire sterline (196 de milioane de euro, la cursul de atunci).

Mai era nevoie de acordul guvernului britanic, dar dat fiind că Londra s-a implicat activ în tranzacție, aceasta mai era doar o formalitate.

În urma unei lungi licitații care a implicat mai multe grupuri, consorțiul reprezentat de Boehly a fost ales de banca newyorkeză Raine Group, care supervizează vânzarea.

Roman Abramovich Chelsea

Consorțiul este compus, în afara lui Boehly, de Mark Walter, (cei doi fiind coproprietari ai echipei de baseball Los Angeles Dodgers), din miliardarul elveţian Hansjoerg Wyss şi din societatea americană de investiţii Clearlake Capital.

Chelsea risca să intre în faliment dacă nu îşi schimba proprietarul până la sfârşitul acestei luni, când expiră licenţa specială acordată de guvern. Actualul proprietar al grupării de pe Stamford Bridge, Roman Abramovici, asigurase că nu va pretinde rambursarea împrumuturilor sale către club, de 1,5 miliarde de lire. Oligarhul rus a promis că toate veniturile obținute din vânzare vor fi donate pentru victimele războiului din Ucraina. Această promisiune a convins guvernul de la Londra să acorde o licenţă specială clubului Chelsea, valabilă până la 31 mai.

Statistic: Chelsea FC brand/team value from 2011 to 2021 (in million U.S. dollars) | Statista
Find more statistics at Statista

La doar două zile după invadarea Ucrainei de către ruși, Abramovici a încredințat conducerea clubului unei fundații caritabile, iar pe 2 martie a anunțat că îl va vinde. O săptămână mai târziu, guvernul de la Londra a pus numele său pe o nouă listă de susținători ai lui Putin supuși sancțiunilor. Ca urmare, și clubul Chelsea a ajuns să se numere printre activele înghețate din Marea Britanie ale oligarhului rus.

Citește și: Presa străină: Abramovici se roagă de prietenii din SUA să-i dea un împrumut fiindcă nu mai face față sancțiunilor

În acest sezon, Chelsea a terminat pe locul 3 în Premier League şi s-a calificat pentru viitoarea ediţie a Ligii Campionilor.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri