Una dintre cele mai importante lecții pe care lumea civilizată trebuie să le învețe în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei este că nu trebuie să avem încredere în sistemele autocratice deoarece acestea nu joacă după reguli, este de părere E.S Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București.

“Este important să ne bazăm pe parteneriate cu țările democratice. Această criză a dovedit că sistemele democratice sunt mai puternice și mai reziliente decât cele autocratice pentru că ne putem ajuta și adapta mult mai repede la noi provocări. În plus, unitatea este mai prezentă ca niciodată și este foarte impresionat răspunsul unificat pe care îl dăm Rusiei”, a declarat diplomatul german, într-un interviu acordat Wall-Street.

Acesta a adus în discuție și calculele greșite pe care și le-a făcut Vladimir Putin la începutul acestui război, crezând că va fi o bună ocazie să slăbească NATO.

Putin s-a înșelat amarnic crezând că poate să slăbească NATO, din contră, a reușit să întărească NATO odată cu acest război. Ba mai mult, l-a făcut atractiv pentru niște țări precum Suedia și Finlanda. Cred că în prezent NATO este mai puternic ca niciodată pentru că atunci când trebuie să găsești soluții te întărești.

E.S Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București

Germania, decizie istorică de a trimite arme grele în Ucraina

De curând, oficiali germani au declarat că vor livra sisteme antiaeriene mobile Gepard pentru Ucraina, o mișcare care indică o schimbare majoră în abordarea de a oferi ajutor militar Ucrainei. Este pentru prima dată când Germania acceptă să furnizeze acest tip de armament greu Ucrainei care luptă împotriva invaziei ruse. Există însă, la nivelul NATO, temerea că Rusia ar putea considera că livrarea de tancuri de luptă occidentale și aeronave de luptă reprezintă o intrare în război a Occidentului și că ar putea trece la represalii. Dar acest armament nu a fost încă livrat Ucrainei.

“Suntem profund impresionați de felul în care se apară Ucraina, de spiritul și curajul ucrainenilor și a liderilor ucraineni. Practic, în Ucraina se apară valorile noastre și continentul nostru în fața Rusiei. Tocmai de aceea, deși nu am mai trimis arme până acum într-o zonă de conflict, am decis să facem asta acum”, afirmă diplomatul german, care adaugă că până în prezent Germania a trimis Ucrainei mii de arme, inclusiv rachete antiaeriene și rachete antitanc, dar și muniție. Potrivit acestuia, Germania este acum în plin proces de a furniza și arme grele Ucrainei, însă acesta este unul mai complicat.

Pe lângă ajutorul dat Ucrainei, Germania va creşte cheltuielile militare la cel puțin 2% din PIB şi va debloca un fond în valoare de 100 de miliarde de euro care va fi folosit în anii următori pentru a investi semnificativ în infrastructură militară.

Cheltuielile cu apărarea în Germania nu au fost atât de ridicate în ultimii ani, dar acest lucru se va schimba, se schimbă deja. De când a început războiul am reevaluat situația și ne-am propus să alocăm cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

E.S Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București

Dependența de gazul rusesc, un subiect delicat, dar nemții caută soluții

Ţările europene caută să-şi diversifice rapid livrările de energie, în contextul sancţiunilor impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei.

“Germania și multe alte țări europene s-au bazat destul de mult pe combustibili fosili din Rusia, iar această dependență se dovedește a fi o povară foarte grea pentru economia noastră în situația actuală”, este de părere E.S. Dr. Peer Gebauer.

Germania a redus deja ponderea importurilor de cărbune din Rusia, iar în această vară va renunța definitiv la importul de cărbune rusesc. În ceea ce privește importul de petrol, acesta a scăzut de la 30-35% la începutul războiului până la 10-12% în prezent, tocmai de aceea Germania susține cu putere ideea de a avea un embargo petrolier în UE, deși unele țări sunt încă ezitante în această privință.

“Gazul este cea mai complicată problemă. Momentan importul de gaz este de circa 35%, de la aproape 50% înainte de război, dar ne-am propus să nu mai importăm gaz rusesc începând din 2024. Încercăm să găsim alți furnizori de gaz și să avem noi contracte și înțelegeri care să ne permită acest lucru. Este însă un proces mai lung, dar facem tot posibilul să ne decuplăm de la gazul rusesc cât mai repede posibil”, mai spune ambasadorul Germaniei. În acest scop, Germania a semnat contracte pentru închirierea a patru terminale plutitoare în vederea importării de gaze naturale lichefiate (GNL), în parteneriat cu firmele de utilităţi RWE AG şi Uniper SE.

În ciuda acestei dependențe, Germania susține în continuare extinderea sancțiunilor aplicate Rusiei.

Este important ca aceste sancțiuni să lovească Rusia și să nu ne lovească pe noi mai mult decât pe Rusia. Acum Rusia pare că încă funcționează, dar pe termen mediu și lung va suferi mult pentru că nu mai beneficia de tehnologii de ultimă generație, iar relațiile de business au fost și ele blocate . Sunt convins că acest model rusesc nu are cum să fie unul de succes.

E.S Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București

UE încearcă de o lună să ajungă la un acord cu privire la pachetul șase de sancțiuni impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.
Problema o reprezintă embargoul pentru petrolul importat de statele membre din Rusia. Ungaria a refuzat categoric propunerea, dar nu este singura țară afectată de o astfel de decizie. Un alt punct propus de UE pe lista sancțiunilor din pachetul șase, și anume interdicția ca cetățenii ruși să cumpere proprietăți în Uniunea Europeană, a fost eliminat pentru că s-a opus Cipru.

Sursa foto: Ambasada Germaniei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri