Banca Central-Europeana (BCE) a respins apelurile din ce in ce mai numeroase de reducere a ratei dobanzii pentru a sustine cresterea economica in zona euro, cu toate ca recunoaste existenta unei crize in aceasta regiune, informeaza Agentia France Presse.

"O imblanzire monetara nu este intotdeauna o optiune", a declarat presedintele BCE, Jean Claude Trichet, in urma unei reuniuni in cadrul careia s-a decis mentinerea ratei la 2 la suta, pentru a 23-a luna consecutiv. "In nici un caz nu pregatim terenul pentru o scadere a ratelor", a adaugat acesta. Decizia nu a fost primita bine decat de Franta, care s-a grabit sa o salute mai mult de teama de a nu crea un nou val de antipatie fata de Uniunea Europeana, acum, in pragul referendumului asupra Constitutiei europene.

In schimb, Germania si Italia si-au exprimat fatis dezaprobarea, mai ales ca nu se pot baza nici pe ajutorul neconditionat al Fondului Monetar International (FMI). Pentru a se apara, Trichet a estimat ca nivelul ratelor este oricum "exceptional de mic" si constituie "un ajutor considerabil pentru activitatea economica din zona euro". Principalul obiectiv ar fi pentru moment urmarirea evolutiei inflatiei, singura in masura sa dicteze politica vis-a`-vis de rata dobanzii. Un lucru este sigur in orice caz: o crestere a ratei dobanzii la BCE este imposibila, iar o scadere ar contribui la adancirea diferentei fata de Statele Unite care, saptamana trecuta, a ridicat rata dobanzii la 3 la suta.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Fitch: Ratingul Romaniei, "BBB minus" cu perspectiva stabila
Setari Cookie-uri