Rusia a avertizat că decizia Uniunii Europene (UE) de a renunţa parţial la petrolul rusesc va destabiliza probabil pieţele energetice globale, caracterizându-l drept un pas "autodistructiv" care ar putea duce la efecte nedorite asupra blocului comunitar.

Liderii UE au convenit în principiu să reducă cu 90% importurile de petrol din Rusia până la sfârşitul acestui an, cele mai dure sancţiuni ale blocului comunitar de la începutul invaziei asupra Ucrainei, pe care Moscova o numeşte "operaţiune militară specială", scrie Agerpres.ro.

"Deciziile UE de a renunţa parţial la petrolul şi produsele petroliere ruseşti, precum şi interdicţia de a asigura navele comerciale din Rusia, foarte probabil vor provoca noi creşteri ale preţurilor, vor destabiliza pieţele energetice şi vor afecta lanţurile de aprovizionare", a precizat Ministerul Energiei de la Moscova într-un comunicat.

Cei 27 au lovit Rusia cu mai multe runde de sancţiuni după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie şi au demonstrat o viteză şi o unitate care nu-i sunt caracteristice dată fiind complexitatea măsurilor, comentează Reuters.

Kremlinul a precizat că sancţiunile legate de importurile de petrol vor afecta fluxurile globale de petrol şi vor destabiliza piaţa energetică mondială.

"Dar, bineînţeles, Rusia nu va vinde nimic în pierdere. Dacă undeva cererea scade asta înseamnă că într-un alt loc creşte - fluxurile sunt redirecţionate", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a declarat că mişcarea de a renunţa la petrolul rusesc va lipsi Moscova de o sursă uriaşă de finanţare şi va pune presiune pe ea să renunţe la campania militară, dar Rusia a avertizat că măsurile vor sfârşi prin a face rău economiei UE.

"Bruxellesul şi susţinătorii săi de la Washington poartă întreaga responsabilitate pentru riscul unei exacerbări ale problemelor legate de alimentarea globală şi energetică provocate de acţiunile nelegitime ale Uniunii Europene", a precizat Ministerul rus de Externe

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri