Putem importa în continuare țiței și produse petroliere de origine kazahă, chiar dacă acestea tranzitează Rusia. Anunțul a fost făcut de compania-mamă a Rompetrol, în contextul embargoului european asupra petrolului rusesc.

Compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas (KMG), a transmis, printr-un comunicat de presă, că sancțiunile UE vizând ţiţeiul şi produsele petroliere de origine rusă nu se nu se aplică achiziţiilor de ţiţei din terţe ţări şi livrate pe cale maritimă, dacă un astfel de ţiţei este încărcat în sau tranzitează Federaţia Rusă.

Potrivit comunicatului, în acest moment, ţiţeiul din Kazahstan se comercializează sub cotaţiile Urals şi Siberian Light. Începând cu luna iunie a acestui an, în actele comerciale pentru vânzarea ţiţeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara şi încărcat în porturile ruseşti, se va menţiona denumirea de ţiţei „KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferenţierea pe piaţă a ţiţeiului de origine kazahă.

Citește și: Claudiu Cazacu, XTB: Carburanții s-ar putea scumpi cu 4-5% la pompă în iunie, după sancțiunile asupra exporturilor de petrol rusesc

De ce este important țițeiul din Kazahstan pentru România

Pentru România aceste precizări sunt extrem de importante, deoarece Kazahstanul este principalul nostru furnizor de țiței. Potrivit celor mai recente cifre Eurostat, peste jumătate din importurile de petrol au provenit din această țară, în vreme ce țițeiul rusesc a reprezentat mai puțin de o treime.

Sursa: Eurostat

Cea mai mare rafinărie din România, Petromidia, deținută de Rompetrol folosește țiței kazah, adus pe cale maritimă din portul rusesc Novorosiisk. De altfel, rafinăria este calibrată pentru țițeiul Ural. Cealaltă rafinărie a Rompetrol, Vega, nu mai prelucrează ţiţei, ci numai produse distilate medii, provenite însă de la Petromidia.

Rompetrol Rafinare este deținută în proporție de 54% de KMG International. Acțiunile KMG International sunt deținute integral de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan - KazMunayGas. Aceasta este deținută de statul kazah, prin fondul național suveran Samruk - Kazyna.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri