Telescopul spaţial James Webb, cel mai puternic telescop ştiinţific spaţial construit vreodată, a fost lovit de un micrometeorit de mărimea prafului.

Micrometeoritul a lovit un segment din oglinda principală a telescopului între 23 mai şi 25 mai, a declarat agenţia spaţială americană NASA, preluat de Agerpres.ro.

Potrivit NASA, telescopul încă "funcţionează la un nivel care depăşeşte toate cerinţele misiunii în ciuda unui efect marginal detectabil în date".

Oglinda a fost "proiectată pentru a rezista bombardamentelor din mediul micrometeoritic pe orbita sa în jurul Soare-Pământ L2, cu particule de mărimea prafului care zboară cu viteze extreme", a continuat NASA.

"Oglinzile (telescopului) Webb sunt expuse spaţiului, aşa că ne-am aşteptat ca impacturi ocazionale cu micrometeoriţi să degradeze graţios performanţa telescopului de-a lungul timpului", a spus Lee Feinberg din cadrul NASA.

Feinberg a precizat că telescopul a susţinut patru "loviri măsurabile de micrometeoriţi" mai mici, însă evenimentul de la sfârşitul lunii mai a fost "mai mare decât previziunile noastre privind degradarea".

James Webb a fost lansat în spaţiu la 25 decembrie cu un lansator Ariane de la baza spaţială europeană Kourou din Guyana Franceză, cu aproape doi ani mai târziu decât fusese planificat iniţial.

Oamenii de ştiinţă speră că imaginile telescopului vor oferi informaţii despre perioada de după "Big Bang", din urmă cu aproximativ 13,8 miliarde de ani.

A fost nevoie de aproximativ 30 de ani şi de circa 10 miliarde de dolari americani pentru dezvoltarea telescopului spaţial James Webb. El îi urmează telescopului Hubble, utilizat peste 30 de ani.

Sursa foto: NASA - National Aeronautics and Space Administration/Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri