Comisia Europeană a decis că Croația este gata să intre în zona euro începând cu ianuarie 2023, devenind astfel țara cu numărul 20 din acest grup.

Într-o concluzie a Raportului de convergență din 2022, care stă la baza deciziei Consiliului UE privind criteriile pe care o țară trebuie să le îndeplinească pentru adoptarea euro ca monedă, Comisia a subliniat că numai Croația îndeplinește toate condițiile necesare, scrie SchengenVisaInfo.

Alți șapte membri UE nu fac parte din zona euro, printre care și România. Același raport mai arată că aceste state membre îndeplinesc criteriul privind finanțele publice, cu excepția României, care este acum supusă unei proceduri de deficit excesiv.

Vezi și: Oficial: Bulgaria va trece la euro de la 1 ianuarie 2024. Care este situația României (wall-street.ro)

De asemenea, raportul subliniază faptul că Bulgaria și Croația sunt cele două state membre care îndeplinesc criteriul cursului de schimb, în timp ce criteriul ratei dobânzii pe termen lung este îndeplinit de Bulgaria, Croația, Cehia și Suedia.

Comentând rezultatele raportului, președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a spus că intrarea în zona euro va face economia Croației mai puternică, ceea ce va aduce beneficii cetățenilor, întreprinderilor și societății croate.

De ce nu poate trece România la euro: condițiile pe care trebuie să le îndeplinim

În primul rând, România nu îndeplinește condiția compatibilității juridice. Astfel, Legea 312 privind Statutul Băncii Naționale a României nu este complet compatibilă cu obligația de conformitate din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Incompatibilitățile sunt legate de independența băncii centrale, interzicerea finanțării instituțiilor publice de integrarea BNR în ECSB (Sistemul European al Băncilor Centrale) la momentul adoptării euro.

De asemenea, pentru ca România să poată trece la euro trebuie să îndeplinim toate cele 4 criterii de convergență:

  • participarea cu succes la ERM II (Mecanismul European al Cursului de Schimb) timp de cel puțin doi ani,
  • stabilitatea prețurilor,
  • finanțe publice solide și sustenabile,
  • o rată a dobânzii pe termen lung de cel mult de două puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

Statele membre UE care vor să treacă la euro trebuie să fi atins un nivel înalt de convergenţă economică durabilă, care este examinat în raportul de convergenţă pe baza criteriilor de convergenţă. Aceste criterii (denumite şi "criteriile de la Maastricht") sunt prevăzute în din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri