Liderii de grupuri politice din Parlamentul European le cer, într-o declaraţie comună, şefilor de stat şi de guvern din ţările UE să le acorde statut de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova şi să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară în cazul Georgiei.

"Noi, liderii grupurilor politice din PE, facem apel la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din 23-24 iunie să decidă asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE", se menţionează în declaraţia adoptată de Conferinţa Preşedinţilor, scrie Agerpres.ro.

"Uniunea Europeană trebuie să arate curaj, hotărâre şi viziune în contextul războiului brutal de agresiune împotriva vecinului nostru european Ucraina şi a deteriorării mediului internaţional. UE trebuie să fie un partener de încredere şi un actor geopolitic credibil care trăieşte la înălţimea principiilor şi valorilor sale arătând solidaritate cu cei care luptă pentru aceleaşi idealuri", se mai menţionează în declaraţie.

Cetăţenii ucraineni vor să trăiască într-o ţară "liberă, democratică şi prosperă, care este un membru angajat al familiei europene".

"Recunoaştem că aceste aspiraţii sunt împărtăşite de popoarele Georgiei şi Republicii Moldova şi ale ţărilor din Balcanii de Vest ale căror aşteptări nu ar trebui să continue să fie neglijate", notează liderii de grupuri.

"De aceea facem apel cu putere să le acordaţi statutul de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul Uniunii Europene şi ca început al unui proces bazat pe merit, şi să depuneţi eforturi în direcţia acordării aceluiaşi statut Georgiei, îndeplinind aspiraţiile legitime ale poporului georgian", cer liderii grupurilor politice, care ţin în acelaşi timp să reamintească faptul că "angajamentul UE faţă de Balcanii de Vest este menţinut".

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri