O navă care transporta 18.000 de tone de porumb ucrainean a sosit în dimineața zilei de luni într-un port din nord-vestul Spaniei, folosind ceea ce un grup regional de producători de hrană pentru animale a descris drept o „nouă rută maritimă”. Acest nou traseu urmărește evitarea blocajelor impuse de Rusia în porturilor Ucrainei de la Marea Neagră, în contextul conflictului militar.

Nava de marfă Alppila, care transporta porumb, a sosit luni în portul spaniol A Coruña înainte de zorii zilei și urmează să fie descărcată până marți, a declarat biroul de presă al portului, potrivit CNN.

Războiul Rusiei în Ucraina ar putea genera foamete pentru 49 de milioane de oameni, din cauza impactului său devastator asupra aprovizionării globale cu alimente. Țările care sunt aprovizionate de Ucraina se străduiesc să găsească o cale de ocolire a blocadei. Duminică, un oficial guvernamental ucrainean a declarat că Ucraina a identificat rute alternative pentru a exporta depozitele de cereale.

Zona din jurul Mării Negre ( inclusiv teritoriile din Ucraina și Rusia), a fost denumită „coșul de pâine a lumii” datorită solului său fertil și a ratelor ridicate de producție de cereale. Împreună, cele două țări furnizează 30% din exporturile globale de grâu, în timp ce Ucraina produce aproximativ 12%.

Experții au declarat că întreruperea acestor exporturi ar putea avea implicații masive pentru țări precum Yemen, care a primit anterior aproape un sfert din importurile de grâu din Ucraina. Ucraina a acuzat Rusia că blochează exporturile a milioane de tone de cereale pentru că nu lasă navele să părăsească porturile, o acuzație pe care Kremlinul a negat-o.

„Dacă blocada rusă continuă, zeci de milioane de tone de alimente vor putrezi în silozuri, iar zeci de milioane de oameni din Africa și Asia vor muri de foame”, a declarat Timothy Snyder, istoric la Universitatea Yale care mai precizează că Putin vrea să folosească foametea în masă ca un mijloc de „propagandă”, pentru a câștiga războiul.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri